Brittiska imperieorden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Brittiska Imperieorden)
Brittiska imperieorden
Storkorset av Brittiska imperieorden innehåller porträtt av Kung Georg V & Drottning Mary
Utdelas avMonarken, på inrådan av regeringen.
LandStorbritannien
TypRiddarorden
Statsorden
MottoFor God and the Empire (För Gud och Imperiet)
DagN/A
BehörighetBrittiska medborgare eller någon som utför en förtjänstfull handling för Storbritannien
StatusAktiv
Härskare och mästareKung Charles III
StormästareVakant
Grader5
Instiftad4 juni 1917
Rang
Nästföljande (högre)Victoriaorden
Nästföljande (lägre)Varierar, beroende på grad
Släpspännen: civil (överst), militär (nederst)

Brittiska imperieorden (engelska: Order of the British Empire; formellt Most Excellent Order of the British Empire) är en brittisk statsorden som instiftades den 4 juni 1917 av kung Georg V för förtjänster gjorda åt, det som då var det brittiska imperiet, numera i praktiken Storbritannien, då det flesta samväldesriken har egna statsordnar med samma funktion. Den är en del av Storbritanniens belöningssystem och tilldelas både män och kvinnor och förlänas i fem grader. Den utdelas av den brittiske monarkenpremiärministerns i praktiken bindande råd.

Ordensförläningar sker vanligtvis två gånger om året, dels vid nyår (New Year Honours List) och dels i samband med monarkens officiella födelsedag (Birthday Honours List) men också i samband med att en premiärminister avgår (Prime Minister's Honours List) eller att parlamentet upplöses (Dissolution Honours). Orden delades 1918 i en militär och en civil avdelning.

Ordensbandet är i rosa med gråa kanter, för den militära avdelningen har bandet även en grå rand i mitten. Mottot är For God and the Empire ("För Gud och Imperiet"). Orden är, tillsammans med Order of the Companions of Honour, den yngsta av Storbritanniens ordnar.

Grader[redigera | redigera wikitext]

Orden, som till utländska medborgare endast kan utdelas honoris causa, har fem civila och militära avdelningar vilka är:

Respektive insignier som hör till respektive grad, på bilden för män i uniform, i stigande ordning från vänster till höger.
Engelska Bild Svenska[a]
Knight Grand Cross eller Dame Grand Cross of the Most Excellent Order of the British Empire (GBE)
Kraschan
Storkors (StkStbEmpO)
Knight Commander eller Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (KBE eller DBE)
Kraschan
Kommendör av 1 klass (KStbEmpO1kl)
Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE)
Halskors
Kommendör av 2 klass (KStbEmpO2kl)
Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) Officer (OffStbEmpO)
Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE) Riddare (RStbEmpO)

En mottagare av en grad inom orden har rätt att använda förkortningen för graden efter namnet, t.ex. "John Smith MBE" eller "Mary Jones OBE". Endast de två högsta graderna ger en annars obetitlad mottagare (dvs den som inte är en kunglig höghet, innehar en pärsvärdighet, baronettskap eller redan dubbad till Knight Bachelor) rätt att titulera sig "Sir" (för män, exempelvis "Sir John Smith KBE") eller "Dame" (för kvinnor, exempelvis "Dame Mary Jones DBE").

Medborgare i länder som inte är samväldesriken tilldelas grader i orden som hederstitlar: exempelvis så har den amerikanske medborgaren och Microsoft-grundaren "Bill Gates KBE" inte rätt att i Storbritannien kalla sig för "Sir Bill Gates KBE".

Det finns även en British Empire Medal (BEM) vars mottagare inte är medlemmar av orden men som dock har att göra med orden. Denna återinrättades 2012 av David Camerons koalitionsregering.[1]

Insignier för KBE (KStbEmpO1kl) som tillhörde Edmund Hillary.

Svenska mottagare[redigera | redigera wikitext]

Ordenstecknet för CBE (KStbEmpO2kl) i den civila avdelningen.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

John Lennon förlänades liksom de övriga medlemmarna i Beatles 1965 Brittiska imperieorden av graden MBE för sina musikaliska framgångar. Den 25 november 1969 återlämnade dock Lennon sina insignier i protest mot Storbritanniens agerande i Biafrakriget, landets stöd för USA under Vietnamkriget samt att hans låt Cold Turkey höll på att halka ner från topplistorna.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskspråkiga namn och förkortningar som används av Kungl. Maj:ts Orden.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Honours System (gov.uk, 140702)
  2. ^ Expressen/TT (10 mars 2005). ”Håkan Mogren får orden av drottning Elizabeth”. Expressen. Arkiverad från originalet den 25 januari 2021. https://web.archive.org/web/20210125082317/https://www.expressen.se/dinapengar/hakan-mogren-far-orden-av-drottning-elizabeth/. Läst 25 januari 2021. 
  3. ^ Tomas Johansson (9 maj 2006). ”Henrik Larsson utnämnd till MBE”. Svenska Fans. http://www.svenskafans.com/europa/124948.aspx. Läst 24 juli 2012. 
  4. ^ [1] www.telegraph.co.uk om Lennons återfunna insignier

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]