Bulgariska euromynt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bulgariska
euromynt
Område Bulgarien
Typ av valutaavtal Medlem i EMU
Infördes den Ej fastställt
Nationell valuta Bulgarisk lev
Centralkurs 1,955800
Antal serier En planerad

Euro (€) är Europeiska unionens officiella valuta, som används i många av Europeiska unionens medlemsstater samt ett antal andra stater utanför unionen. Länderna som använder euron kallas gemensamt för euroområdet. De lägre valörerna av euron utgörs av mynt, medan de högre valörerna utgörs av sedlar. Euromynten har en gemensam europeisk sida som visar värdet på myntet och en nationell sida som visar en symbol vald av den medlemsstat där myntet präglades. Varje medlemsstat har således en eller flera symboler som är unika för just det landet.

För bilder av den gemensamma sidan och en detaljerad beskrivning av mynten, se artikeln om euromynt.

De bulgariska euromynten präglas alla av samma design: Ryttaren i Madara. Detta beslutades i en nationell omröstning, som avslutades den 29 juni 2008. 25,44 % av de röstande föredrog ryttaren i Madara som motiv.[1] Myntens exakta design är ännu inte bestämd.

Bulgarien har hittills varken präglat någon serie mynt eller några versioner av 2-euro jubileumsmynt. Bulgarien planerar dock att ansluta euroområdet i framtiden. Se artikeln om euroområdet, för mer information om euroområdets utvidgning.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bulgaria chooses heritage site to adorn euro coins” (på engelska). 2008-06-29. http://www.eubusiness.com/news-eu/1214761621.35/. Läst 30 juni 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.