Burgenlandkroater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Burgenland i Österrike.

Burgenlandkroater (tyska: Burgenland-Kroaten, kroatiska: Gradišćanski Hrvati) är benämningen på de personer som tillhör den kroatiska minoriteten i Burgenland (Gradišće) i Österrike, västra Ungern längs med gränsen till Österrike och förbundslandet Burgenland samt i gränsområdena mellan Slovakien och Österrike. Det finns mellan 30 000 – 45 000 burgenlandkroater i Österrike, varav de flesta är bosatta i delstaten Burgenland där de utgör den största etniska minoriteten. Sett till antalet individer bor det flest burgenlandkroater i delstatshuvudstaden Eisenstadt (Željezno).[1] Kroaterna räknas som en autokton folkgrupp och är en av sex erkända minoriteter i Österrike som åtnjuter speciella rättigheter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gränsområdet från vilket kroaterna emigrerade ifrån.

Under 1500-talet pågick ett krig mellan Habsburgska och Osmanska riket. Dagens Kroatien utgjorde Habsburgska rikets sydligaste del och gränsområdena till Osmanska riket (dagens Bosnien-Hercegovina och Serbien) var ofta skådeplats för strider mellan de rivaliserande parterna. Många kroater flydde från de framryckande osmanerna. Den österrikiska kronan erbjöd dessa kroater landrättigheter i Burgenland, då en del av den ungerska rikshalvan, och en möjlighet till fredlig tillvaro. Dagens burgenlandkroater är ättlingar till dessa bosättare.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Tvåspråkig vägskylt i Burgenland.

Burgenlandkroaterna talar en äldre variant av dagens kroatiska som är baserad på den čakaviska dialekten. Även om burgenlandkroaterna använder ålderdomliga fraser som inte används i dagens kroatiska samt använder sig av många tyska och ungerska lånord finns det en ömsesidig begriplighet mellan de två varieteterna av språket. Burgenlandskroatiska talas i "språköar" över hela Burgenland utom i Jennersdorf i den allra sydligaste delen av Burgenland. Idag finns det inga samhällen där det talas enbart burgenlandkroatiska men i Oberpullendorf (Gornja Pula) och vissa delar av Eisenstadt finns en stor mängd aktiva talare. Enligt statistiska uppgifter från 1991 uppgav 19 420 personer i Burgenland att kroatiska var deras modersmål. Burgenlandkroaterna är välintegrerade i det österrikiska samhället och talar bredvid burgenlandkroatiska flytande tyska.[1]

Kända burgenlandkroater (urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Kroatiska kulturorganisationen i Burgenland

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Coat of arms of Croatia.svg Kroatienportalen – samlingssidan för artiklar om Kroatien på svenskspråkiga Wikipedia.