Burt Reynolds

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Burt Reynolds
Burt Reynolds vid Emmy Awards 1991
Burt Reynolds vid Emmy Awards 1991
Född Burton Leon Reynolds, Jr.
11 februari 1936 (79 år)
USA Lansing, Michigan, USA
Aktiva år 1959 -
Maka Judy Carne
(1963–65)
Loni Anderson (1988–93)
Betydande roller
Lewis Medlock i Den sista färden
Bandit i Nu blåser vi snuten
J.J. McClure i Mitt i plåten!
IMDb

Burt Reynolds, eg. Burton Leon Reynolds, Jr., född 11 februari 1936 i Lansing, Michigan, är en amerikansk skådespelare, regissör och producent.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Reynolds far var av hälften irländskt och hälften indianskt ursprung (cherokesiskt). Modern var av engelskt ursprung. Reynolds föddes i Lansing i Michigan men växte upp i Waycross i Georgia och nära Palm Beach i Florida.

Han gick ut Palm Beach High School i West Palm Beach och studerade efter det på Florida State University med ett fotbollsstipendium. Han var en fotbollsstjärna under collegetiden, men efter en knäskada 1955 och sedan en bilolycka gick han över till att studera drama på college och vann 1956 Florida States dramapris. Reynolds draftades av det amerikanska fotbollslaget Baltimore Colts, men han spelade aldrig professionell fotboll.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han fick ett stipendium till Hyde Park Playhouse och flyttade till New York. Han småjobbade som stuntman i TV-program, innan han upptäcktes under en uppsättning av pjäsen Mister Roberts i New York City och skrev på ett skådespelarkontrakt för TV. Han debuterade på Broadway i Look We've Come Through.

Reynolds medverkade i många TV-serier under 1950- och 60-talen. Filmdebuten kom 1961 i Angel Baby. Han hade även huvudrollen i flera spaghettiwesterns, den första var Navajo Joe (1966).

Hans mest kända roller är dock de i Nu blåser vi snuten (1977) och Den sista färden (1972) som blev hans genombrottsroll. Under åren 1991-1993 hade han huvudrollen i komediserien Evening Shade. Reynolds blev nominerad för en Oscar för Bästa manliga biroll för sin roll i Boogie Nights (1997).[1]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The 70th Academy Awards (1998) Nominees and Winners”. Oscars.org. http://www.oscars.org/awards/academyawards/legacy/ceremony/70th-winners.html. Läst 18 maj 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]