C64 Direct-to-TV

Från Wikipedia
C64DTV
C64DTV är populär att modifiera. Där syns en DTV som byggts om till en fullt funktionell dator.

C64 Direct-to-TV eller C64DTV är en enchipstillämpning av Commodore 64 i en joystick, med 30 inbyggda spel. NTSC-versionen av C64DTV kom ut på den amerikanska marknaden 2004 och påminner om Ataris Atari Classics 10-in-1 men med C64-spel. En PAL-anpassad variant, C64D2TV, kom ut 2005 med en något annorlunda uppsättning inbyggda spel.

C64DTV skapades av Jeri Ellsworth, en självlärd datordesigner. Före C64DTV skapade hon C-One tillsammans med Jens Schönfeld.

Till skillnad från många andra små spelkonsoler inbyggda i en handkontroll som bygger på emulering eller en piratkopierad NES är C64DTV så gott som 100% kompatibel med en riktig C64. På kretskortet har man dessutom tydligt markerade lödpunkter för hur man kan koppla in ett PS/2-tangentbord och en Commodore-diskettstation, för att därmed själv kunna programmera eller spela diskettbaserade spel. Vidare har man utökat C64DTV med extra skärmlägen som inte finns i en äkta C64, vilket har gjort C64DTV till en populär leksak för hackare av olika slag.

Inbyggda spel[redigera | redigera wikitext]

PAL-versionen innehåller en blandning av spel främst från Epyx och Hewson: