COTS Demo Flight 1

Från Wikipedia
Dragon C1
BeställareNASA
TillverkareSpaceX
ModellDragon
FarkostC101
OperatörSpaceX
Färdens tid3 timmar, 19 minuter, 52 sekunder
NSSDC-ID2010-066A[1]
Uppskjutning
StartplatsCape Canaveral Air Force Station SLC-40
RaketFalcon 9 v1.0
Uppskjutning8 december 2010,
15:43 UTC
Landning
LandningsplatsStilla havet, ca. 800 km väster om Baja, Mexiko
Landningstid8 december 2010,
18:02 UTC
Omloppsbana
Apogeum301 km
Perigeum288 km
Banlutning34,53°
Varv2 st
Kronologi
Nästa uppdrag
COTS Demo Flight 2

COTS Demo Flight 1 var den första obemannade testflygningen av företaget SpaceXs rymdfarkost Dragon. Farkosten sköts upp från Cape Canaveral Air Force Station, med en Falcon 9-raket den 8 december 2010. De huvudsakliga målen var att testa kapselns manöverbarhet i omloppsbana och vid återinträde, samt att testa de korrigeringar som gjorts på Falcon 9-raketen efter att förstasteget gjorde en oplanerad roll under Flight 1. Efter två varv runt jorden återinträdde kapseln i jordens atmosfär och landade i Stilla havet, ca. 800 km väster om Baja, Mexiko.

Tack vare den lyckade testflygningen kunde SpaceX avancera testplanen för sina fordon. Med två "nästan perfekta" Falcon 9-uppskjutningar (inkluderat Falcon 9 Flight 1 i juni) och dragonkapselns lyckade flygning i omloppsbana, återinträde och fallskärmslandning ville SpaceX att NASA skulle kombinera de mål som var planerade för de återstående två CTOS-uppdragen och godkänna en dockning för raketen vid rymdstationen ISS under dess nästa flygning, som avklarades framgångsrikt år 2012.

Mål[redigera | redigera wikitext]

Flygningen var SpaceXs första, av då planerade tre demonstrationsflygningar för NASA:s Commercial Orbital Transportation Services (COTS) program. Programmets mål var att få amerikansk industri att ta fram ett system för att leverera förnödenheter till rymdstationen ISS.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, COTS Demo Flight 1, 13 december 2015.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]