Marine Corps Base Camp Pendleton

(Omdirigerad från Camp Pendleton)

Karta över Camp Pendleton.
Stridsvagn av typ M1 Abrams forcerar ett hinder under en övning, 1997.

Marine Corps Base Camp Pendleton är en militärbas på en yta av 506 km² tillhörande USA:s marinkår, belägen i norr om Oceanside i San Diego County vid kusten längs med motorvägen Interstate 5 mellan Los Angeles och San Diego i delstaten Kalifornien.[1]

Basen är uppkallad efter generalmajor Joseph Henry Pendleton (1862-1942) som aktivt förespråkade uppförandet av en marinkårsbas på västkusten. Camp Pendleton är sedan grundandet under andra världskriget huvudbasen för marinkårens stridande förband vid USA:s västkust. Camp Pendleton är en av de största anläggningarna inom USA:s väpnade styrkor och personalstyrkan uppgår till 70 000 militärer och civilanställda. Kustlinje på 27 km är även den enda större obebyggda kustremsan i södra Kalifornien. [2]

Förband[redigera | redigera wikitext]

På Camp Pendleton finns högkvarteret för I Marine Expeditionary Force (I MEF) som är en Marine Air-Ground Task Force (leds av en generallöjtnant och motsvarar en armékår) och i vilket ingår:

I Marine Expeditionary Force i sin tur ingår i Marine Forces Pacific (MARFORPAC) som är marinkårens komponent i det försvarsgrensövergripande United States Indo-Pacific Command (USINDOPACOM).

Census[redigera | redigera wikitext]

I United States Census (folkräkning) så är Camp Pendelton uppdelat i två enheter som census-designated places, Camp Pendleton North och Camp Pendleton South.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Marine Corps Base Camp Pendleton, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]