Carl Cunningham-Cole

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Carl Cunningham-Cole är en brittisk keramiker, född 1942 i Farnham Surrey, England. Vid nio års ålder vann han en lokal konstnärstävling. Han utbildade sig först vid Torbay Academy of Art och blev antagen vid femton års ålder till Newton Abbot College. Efter att ha bott i Danmark under mitten av 1960-talet och rest runt större delen av Europa tillbringade han tre år i länder som Turkiet, Irak, Pakistan, Indien och Nepal. Han reste längs sidenvägen och besökte Korea, Kina och Japan för att lära sig mer den asiatiska porslinskonsten.

Carl kom till Sverige i början av 1970-talet och bosatte i Algutsboda i Småland. Arbetar med porslin såväl som sten- och lergods. Välkänd för främst sina glasyrer med influenser från asiatiskt porslin och hans förmåga att hantera stora objekt på drejskivan.

Under 2001 gjorde filmaren Johan Robach en dokumentär över hans liv och arbete (Masterpiece - The Art of Carl Cunningham-Cole). Dokumentären är ett omfattande projekt, som följer konstnären i över ett år, och har sänts ett antal gånger av SVT samt av ett flertal utländska tv-kanaler.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]