Carl Hamilton (litterär figur)

Från Wikipedia
Version från den 8 november 2017 kl. 16.19 av YiFeiBot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 1 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q10443056Wikidata)
För andra personer med samma namn, se Carl Hamilton.
Carl Gustaf Gilbert Hamilton
Information
SmeknamnCoq Rouge och Trident
Född1954
I tjänst förSverige
FörsvarsgrenFlottan
Tjänstetid1981-
GradViceamiral
EnhetOP5
UtmärkelserFör tapperhet i fält
ÖvrigtGeneraldirektör för Säkerhetspolisen

Carl Gustaf Gilbert Hamilton, född 1954, är en litterär figur skapad av Jan Guillou. Hamilton är svensk adelsman, underrättelseofficer och attackdykare i flottan samt hjälten i de tretton böckerna i Hamilton-serien. Flera av böckerna är nyckelromaner.

Historik

Hamiltons liv före den första boken är till viss del höljt i dunkel, men vissa fakta går att utläsa ur böckerna. Han var under gymnasietiden aktiv i den intellektuella vänstergruppen Clarté och Palestinarörelsen och bodde under studenttiden i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Hans far vägrade att ha med honom att göra på grund av hans politiska övertygelser. Värnplikten genomförde han som attackdykare i marinen. I Fiendens fiende berättar DG (Den Gamle), som är hans närmaste chef och mentor, att Hamilton rekryterades som agent när han var 22 år och skickades på en fem år lång utbildning i USA för att bli en Navy SEAL. Vid sidan av den militära utbildningen i USA avlade han samtidigt en pol mag i statsvetenskap med databehandling vid UCSD i San Diego och tränades av CIA. Han återkom till Sverige 1981 och bör således ha undergått utbildningen mellan 1976 och 1981.

I boken Den demokratiske terroristen får Hamilton anställning på den operativa avdelningen av OP5, Sveriges militära underrättelsetjänst. Den verkliga motsvarigheten heter idag KSI och är en del av den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Hamilton är i böckerna verksam på OP5 i olika befattningar tills han i En medborgare höjd över varje misstanke befordras till generaldirektör för Säkerhetspolisen.

När Carl Hamilton bär uniform bär han på högra delen av bröstet symbolen för US Navy SEAL.

Inspirationskällor

Utmärkande för romanfiguren är att han är socialist trots sin överklassbakgrund; under skoltiden uttalad kommunist. Detta är, enligt Guillou, baserat på en greve och kamrat i studentvänstern vid namn Gabriel Oxenstierna som vid något tillfälle kallats kamrat Oxenstierna, vilket tilltalade Guillou. Att det sedan blev Hamilton hade att göra med den stora mängden Hamilton i den svenska adelskalendern, Oxenstierna kunde inte göras lika anonymt.

Enligt I hennes majestäts tjänst är Carl Hamilton väldigt lik Douglas Douglas-Hamilton, 14:e Hertigen av Hamilton.

I ett längre förord i senare upplagor av böckerna nämner Jan Guillou att Hamilton-böckerna är inspirerade av Sjöwall/Wahlöös böcker.[1]

Böcker

Carl Hamilton figurerar som huvudperson i de elva första böckerna och som biroll i de två senaste.

Filmer och TV-adaptioner

Utmärkelser

Åtsidan på medaljen för tapperhet i fält.

Referenser

  1. ^ Bengt Eriksson: "Guillou: Hamilton revisited". NE.se, 7 september 2006. Läst 2011-11-29.
  2. ^ IMDb: Täcknamn Coq Rouge (1989)
  3. ^ "Hamilton (2001)". IMDb. Läst 2011-11-29.
  4. ^ Coq Rouge, s. 364.
  5. ^ Den demokratiske terroristen, s. 320.
  6. ^ I nationens intresse, s. 430 f.
  7. ^ Fiendens Fiende
  8. ^ Den hedervärde mördaren, s. 401.
  9. ^ Vendetta, s. 474.
  10. ^ [a b] Den enda segern, s. 572.
  11. ^ I hennes majestäts tjänst, s. 569.