Catherine Bellier

Från Wikipedia
Catherine Bellier
Född1614
Poitou, Frankrike
Död7 juni 1689
Arrou, Frankrike
Medborgare iFrankrike
SysselsättningHovdam
PartnerLudvig XIV av Frankrike
Redigera Wikidata

Catherine-Henriette Bellier, baronessa de Beauvais, född i Poitou 1614, död 7 juni 1689 Arrou, var en fransk kammarjungfru, älskarinna till kung Ludvig XIV av Frankrike 1652–1654.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Catherine Bellier var dotter till Martin Bellier, gifte sig med baron Pierre de Beauvais och blev Première femme de Chambre åt Frankrikes drottning Anna av Österrike.

Catherine Bellier beskrivs som intelligent, skicklig på intriger och med en gynnad ställning hos drottningregenten. Trots att hon beskrivs som ful hade hon flera kärleksaffärer, bland annat med ärkebiskopen av Sens.

Anna av Österrike utsåg 1652 Bellier till att förföra hennes son, den fjortonåriga kung Ludvig XIV, för att agera sexualinstruktör och säkerställa att han var förmögen till samlag.[1] Deras sexuella förbindelse varade i två år. Hon blev sedan belönad av Ludvigs mor med en pension och ett slott.

Catherine Bellier lät uppföra Hotel de Beauvais i Marais i Paris. En maskaron på innergården föreställer henne.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Coburn, Annie; Poisson, Bernard; Vincens, Suzy (2007-01-12). Suzy in Paris: Guide to Unique Paris Promenades. Annie Coburn. ISBN 978-1-4196-2854-2.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.