Cecilia Payne-Gaposchkin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cecilia Payne-Gaposchkin vid skrivbordet.

Cecilia Payne-Gaposchkin, född 10 maj 1900, död 7 december 1979 var en engelsk astronom som 1925 var den första att visa att solen består till större delar av väte, stridande mot den samtida vetskapen om att solen bestod mest av järn.

Liv och karriär[redigera | redigera wikitext]

Cecilia Payne föddes i USA men växte upp i England. Hon studerade vid universitetet i Cambridge där hon fullföljde sina studier. Hon fick dock ingen examen, eftersom Cambridge inte utexaminerade kvinnor. Hon blev rekryterad till Harvard College Observatory av Harlow Shapley och startade ett nytt liv i USA. År 1925 blev hon filosofie doktor i astronomi och 1931 blev hon amerikansk medborgare. År 1934 träffade hon den ryskfödde kollegan Sergei Gaposchkin i Tyskland vid en rundresa i Europa. De flyttade till USA där de gifte sig 1935 fick tre barn. År 1956 fick hon som första kvinna en professur vid Harvard.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

  • I sin doktorsavhandling föreslog hon att skillnaderna i styrka hos absorptionslinjerna i stjärnspektrat beror på skillnader i temperatur, snarare än kemisk sammansättning.
  • Payne föreslog att väte var det mest förekommande grundämnet i stjärnor. Detta tillbakavisades först, men accepterades till slut 1929.
  • Den senare delen av sin karriär ägnade hon år att försöka förstå Vintergatan. Tillsammans med sin man och ett forskarlag utförde hon 1,25 miljoner observationer av variabla stjärnor i Vintergatan, samt ytterligare 2 miljoner variabelobservationer i Magellanska molnen. Forskningen blev en pusselbit i kunskapen om stjärnornas livscykler.

Källor[redigera | redigera wikitext]