Chagas sjukdom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chagas sjukdom
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 B57
ICD-9 086
DiseasesDB 13415
MedlinePlus 001372
eMedicine med/327 
MeSH engelsk
En viktig vektor för Chagas sjukdom i Centralamerika, Rhodnius prolixus, spanskt namn "chinche". Nymf till vuxen.

Chagas sjukdom är en parasitsjukdom som orsakas av flagellaten Trypanosoma cruzi. Värddjuren är diverse skogslevande, mindre däggdjur, hundar, katter, och, speciellt i områden med hög sjukdomstäthet, även människor. Vektorn för sjukdomen är skinnbaggar av släktet Triatoma.

Smittan överförs genom att skinnbaggarna biter sovande människor under natten. Skinnbaggarna trivs i primitiva bostäder, framför allt i stråtak i traditionella hyddor med jordgolv och väggar av käppar. Sjukdomen kan också överföras via blodtransfusioner, organtransplantationer och i moderlivet. Parasiterna kan infektera nervsystemet, matsmältningssystemet och muskelceller i hjärtat.

Dödligheten är omkring 10%, vanligtvis i hjärtfel. Det tar omkring fem år från infektion till död i avsaknad av behandling. Då symptom uppträder har ofta organskadorna redan blivit kroniska.

Sjukdomen förekommer i Amerika, från södra USA till södra Argentina. Enligt världshälsoorganisationen är det den fjärde vanligaste dödsorsaken i Latinamerika efter luftvägsinfektioner, diarré och AIDS.

Chagas sjukdom är namngiven efter den brasilianske läkaren Carlos Chagas, som beskrev den 1909.

Källor[redigera | redigera wikitext]