Charles Walter De Vis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Charles Walter De Vis
Charles Walter De Vis
Född 9 maj 1829
Birmingham, England
Död 30 april 1915 (85 år)
Brisbane, Queensland, Australien
Bosatt i England, Australien
Forskningsområde Naturforskare

Charles Walter de Vis, född 9 maj 1829 i Birmingham, England, död 30 april 1915 i Brisbane, Queensland, Australien[1], gick under namnet Devis fram till ungefär 1882, var en zoolog[1] och ornitolog[2]. Devis påbörjade en kyrklig karriär, men övergav den för att i stället ägna sig åt vetenskap, till att börja med i England, och efter 1870 i Australien[1].

De Vis var en av grundarna av the Royal Society of Queensland (Queenslands Kungliga Sällskap, d. v. s. vetenskapsakademi), där han var ordförande 1888-1889, och han var en av grundarna av och den första vice ordföranden i the Royal Australasian Ornithologists Union ("den kungliga australasiska ornitologunionen").[2].

De Vis främsta arbetsinsatser rörde fossila fåglar i Queensland (Darling Downs) och Sydaustralien (Cooper Creek)[2], men han beskrev också ett antal nutida fågelarter. (Fågelarter taxonomiskt namngivna av honom har auktornamnet De Vis.) I själva verket ledde det senare till viktigare bestående resultat, eftersom han - liksom många andra ornitologer vid denna tid - felaktigt tog subfossila lämningar av nutida fåglar för rester av utdöda förhistoriska arter, på grund av den bristfälliga kunskapen om stratigrafi och evolution[källa behövs].

Bland de arter han har beskrivit är Vitvingad sydhake år 1890, och Cape Yorkmonark år 1895.[3]

Auktorsnamnet De Vis kan användas för Charles Walter De Vis i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som använder auktorsnamnet.


Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] de Vis, Charles Walter (1829 - 1915)Australian Dictionary of Biography
  2. ^ [a b c] De Vis Charles Walter (1829 - 1915) – Encyclopedia of Australian science
  3. ^ Frill-necked Monarch (Arses lorealis – The Internet Bird Collection

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia