Charlotte de Bourbon-Montpensier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Charlotte de Bourbon-Montpensier

Charlotte de Bourbon-Montpensier, född 1546, död 5 maj 1582, furstinna av Oranien. Gift 1575 med prins Vilhelm I av Oranien. Dotter till hertig Ludvig III de Bourbon av Montpesier och Jacqueline de Longwy.

Charlotte placerades i kloster som barn, hos sin moster, abbedissan i klostret Jouarre, då fadern inte ville betala en hemgift för henne, och avlade klosterlöften 1559; hon valdes till abbedissa 1565. År 1571 lämnade hon klostret, konverterade till protestantismen och bosatte sig i Heidelberg, där hon levde vid hovet hos Fredrik III av Pfalz. Hon mötte Vilhelm vid hovet 1572 och mottog 1575 ett frieri. Äktenskapet anses ha ingåtts av kärlek, då det inte innebar några politiska eller ekonomiska fördelar; tvärtom väckte det skandal eftersom Vilhelm redan var gift. Han fick sitt förra äktenskap ogiltigförklarat på grund av äktenskapsbrott från makans, Anna av Sachsens sida, men giltigheten av det nya äktenskapet betvivlades även av Charlotte. Filip III av Spanien använde det faktum att Vilhelm gift sig med en före detta nunna medan han fortfarande var gift i propagandan mot honom. Relationen med hennes far reparerades inte förrän 1581.

Charlotte mottog vid giftermålet en livränta av staterna i Holland och Zeeland och bosatte sig i Antwerpen. Paret gav sina döttrar namn efter delstaterna och mottog livräntor för dem. Hon vårdade Vilhelm efter attentatet 1582, men överansträngningen orsakade hennes egen död samma år.

Charlotte betraktades som osjälvisk, from, klok och god karaktär som prioriterade statens, barnens och makens intressen framför sina och vars personliga egenskaper till slut även försonade henne med både fadern och svågern, som initialt ogillat henne.

Hon har blivit flitigt använd som inspiration inom litteraturen, bland annat som symbol för de som tvingats i kloster mot sin vilja och som symbol för det protestantiska Nederländerna som räddats från katolicismen av Vilhelm av Oranien.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Anna av Sachsen
Furstinna av Oranien (ej regent)
1575-1582
Efterträdare:
Louise de Coligny