Cholecystektomi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cholecystektomi är ett ingrepp som innebär bortoperation av gallblåsan, till exempel vid cholecystit, gallblåsecancer eller, vanligast, gallsten.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Röntgenbild av gallträdet under en lapraskopisk cholecystektomi
En lapraskopisk cholecystektomi sedd ifrån lapraskopet

Operationen utförs idag oftast med titthålskirurgi (lapraskopi). Det görs först ett snitt precis under naveln genom vilket det förs in en liten kamera för att kirurgen ska kunna se operationsområdet under operationen. Man leder även in ljus genom optiska fibrer för att kunna se samt pumpar upp magen med koldioxid för att få arbetsutrymme. Patienten är under hela ingreppet nedsövd.

Genom ytterligare snitt förs diverse instrument in i magen. Man brukar även göra en röntgen av gallträdet för att kontrollera så att inga gallstenar har tagit sig ut i gallgångarna. En sådan bild finns att beskåda till höger.

Kirurgen skär sedan loss gallblåsan ifrån levern och sätter metallclips på gallgången (ductus cysticus) som går mellan ductus choledochus och gallblåsan och artären som försörjer gallblåsan med blod (arteria cystica). Ductus cysticus och arteria cystica skärs sedan av och gallblåsan läggs i en plastpåse och extraheras ur en av öppningarna på magen.

Vid ungefär en av tio lapraskopiska ingrepp tvingas kirurgen konvertera till en traditionell, öppen operation. Anledningar kan vara gallstenar i gallvägarna, avvikande anatomi eller gallblåsecancer. Ett 15-20cm snitt läggs då på magen på patienten och gallblåsa och eventuella stenar avlägsnas.

Återhämtning[redigera | redigera wikitext]

Vid ett lapraskopiskt ingrepp kan patienten ofta åka hem redan samma eller nästa dag beroende på hur väl man återhämtat sig efter operationen. Väl hemma så klarar patienten sig oftast med paracetamol och/eller ibuprofen, men Tramadol och liknande starkare smärtstillande kan också skrivas ut. Senast en vecka efter operationen brukar patienten vara helt smärtfri och återställd.

Mer information[redigera | redigera wikitext]