Chongqing Rail Transit

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Chongqing Monorail)
Chongqing Rail Transit
(kinesiska: 重庆轨道交通?, pinyin: Chóngqìng Guǐdào Jiāotōng; CRT)
Chmetro0201.jpg
Station Yangjiaping på Linje 2.
Allmänt
PlatsKina Chongqing
Antal linjer3
Antal hållplatser55
Antal passagerare700.000/dag (2012)[1]
Organisation
Invigd2005
Tekniska fakta
Banlängd72 kilometer
Linjekarta

Chongqing Rail Transit (CRT) är ett system för spårburen lokaltrafik i Chongqing som för närvarande (2012) omfattar en tunnelbanelinje och två monoraillinjer som förbinder stadens olika delar över Yangtze- och Jialingfloderna. Det är den första monorailen i Kina och ett av tre tunnelbanesystem i västra Kina.

Linje 1[redigera | redigera wikitext]

Linje 1 öppnades 2011 och är 16,4 km lång. Den löper från Chaotianmen i Chongqings innerstad till Shapingba och kommer att förlängas till Shuangbei för att uppnå en längd av 22,42 km. Det är stadens första tunnelbanelinje och den andra som fullbordats i västra Kina. Passagerarkapaciteten är 36.000 passagerare per timme och riktning.

Linje 2[redigera | redigera wikitext]

Linje 2 är en monoraillinje och invigdes 2005. Den har 18 stationer och är 19,15 km lång. Den börjar under jord som en tunnelbanelinje i Jiefangbei i centrala Chongqing och följer sedan Jialingflodens södra bank på en upphöjd bana för att fortsätta in i stadens sydvästra förorter och avslutas i Daudukou-distriktet. En förlängning 6,2 km fram till Ba'nan är för närvarande under konstruktion.

Linje 3[redigera | redigera wikitext]

Den nord-sydgående Linje 3 öppnades i september 2011 och binder samman de distrikt i Chongqing som skiljs åt av stadens två större floder, Yangtzefloden och Jialingfloden. Den 29 stationerna löper från Lianglukou till Jiangbeis flygplats. Med sina 39,1 km är den världens längsta monoraillinje.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]