Christer Ulfbåge

Från Wikipedia
Christer Ulfbåge
Christer Ulfbåge, 2014.
FöddPer Bo Christer Ulfbåge
7 maj 1942 (81 år)
Falköping[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningSportjournalist, programledare
Redigera Wikidata

Per Bo Christer Ulfbåge, född 7 maj 1942 i Falköping, är en svensk sportjournalist och sportkommentator samt tidigare programledare för Sportspegeln och Sportnytt i SVT. Han har bott i Skövde, Falun och Stockholm, med fritidsboende i Portugal.

Ulfbåge stod under många år för SVT:s bevakning av längdåkning, skidskytte och friidrott tillsammans med Jacob Hård. Förutom flera kommentatorsuppdrag och programledare för flera sportsändningar så har han även haft en cameoroll i TV-serien Bert.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han arbetade i många år på Radiosporten, där han bland annat 1974-1980 följde Ingemar Stenmark. 1991 kommenterade han VM-finalen på 100 meter i Tokyo 1991. Loppet vanns av amerikanen Carl Lewis som noterade världsrekordtiden 9,86 sekunder.

Senare var Ulfbåge flitigt anlitad som värd för SVT:s OS-sändningar, Sportspegeln, samt Sportnytt men också som kommentator för mycket idrott i direktsändning (till exempel skidskytte, alpint och allt mera golf, som The Masters Tournament). Han kommenterade till exempel skidskyttetävlingar i SVT i flera år tillsammans med Kalle Grenemark, men den 20 mars 2011 trodde man att de hade kommenterat den sista tävlingen tillsammans när TV4 tog över sändningsrättigheterna för ett år.[2] Under hösten 2012 kom dock beskedet att radarparet kommenterar ytterligare en skidskyttesäsong i SVT.[3]

Under vintern 2011/2012 kommenterade Ulfbåge tävlingar i såväl backhoppning som alpint.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]