Christina Schollin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Christina Schollin
Schollin på frackmiddag på Berns vid Mae Wests 100-årsminne 17 augusti 1993
Schollin på frackmiddag på Berns vid Mae Wests 100-årsminne 17 augusti 1993
Född Christina Alma Elisabet Schollin
26 december 1937 (77 år)
Stockholm, Sverige
Andra namn Christina Skolin (1956)
Aktiva år 1956–
Make Hans Wahlgren (1962–)
Webbplats www.christinaschollin.com
IMDb
Efter en längre tids renovering av byggnaden återöppnade Schollin sin butik i Stockholm i maj 2013.

Christina Alma Elisabeth Schollin Wahlgren, född 26 december 1937 i Stockholm, är en svensk skådespelare, som gjort roller såväl på Dramaten och privatteatrar som på film och i tv-serier.

Schollin gick på Willy Koblancks teaterskola 1956-1957, filmdebuterade 1956 i Swing it, fröken med Alice Babs, och kom in på Dramatens elevskola 1958. Som anställd skådespelare på Dramaten gjorde hon bland annat Beatie i Weskers Rötter och Nerissa i Köpmannen i Venedig. Hon har vidare arbetat på samtliga privatteatrar i Stockholm, här kan nämnas uppsättningar som till exempel Söndag i New YorkScalateatern, Bäddat för sexChinateatern, Charleys Tant, Kaktusblomman och SängkammarfarsVasan. År 1974 gästspelade hon i Hagge Geigerts revy i Göteborg.

Schollin blev under 1960-talet ett av svensk films mest publikdragande namn, inte minst som Jarl Kulles glittrande sommarflicka i Änglar, finns dom? som också blev en succé utomlands. Sedan följde Biljett till paradiset, Bröllopsbesvär och Käre John. 1966 tackade hon dock nej till en roll i en film tillsammans med Elvis Presley. 1982 medverkade hon i Ingmar Bergmans mästerverk Fanny och Alexander. Många minns henne som den intriganta chefen Margaretha Öhman i TV-serien Varuhuset eller som den olyckliga Birgitta i Tre Kronor.

Schollin har utöver skådespeleriet en presentbutik och salong i Gamla stan i Stockholm.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Christina Schollin är dotter till kamrer Gustaf Schollin och småskollärarinnan Henny, född Högfors. Hon har fem syskon och är själv den som är yngst. Hon är sedan 1962 gift med skådespelaren Hans Wahlgren. Paret har fyra barn: Peter Wahlgren, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren och Linus Wahlgren. Sonen Peter har valt ett liv utanför rampljuset och arbetar inom valutabranschen.

Christina Schollin är kusin med kollegan Helena Brodin.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]