Claude Loyola Allgén

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Claude Loyola Allgén, officiellt Claude Johannes Maria Klas Thure Allgén,[1] född 16 april 1920 i Calcutta, död 18 september 1990 i Täby, var en svensk tonsättare.

Allgén tillbringade större delen av sin uppväxt i Djursholm. Innan familjen Allgén flyttade dit hade de bott i Pixbo (1926-29) och dessförinnan i Göteborg. Redan som mycket ung, 1936, fick Klas Thure, som han då hette, börja studera komposition och kontrapunkt samt viola vid Musikhögskolan i Stockholm. Under 1940-talet tillhörde han Måndagsgruppen tillsammans med andra radikalt modernistiska tonsättare.

I samband med konversion till romersk katolicism bytte Allgén förnamn 1950. Efter konversionen läste han till präst i Innsbruck och i Nederländerna men blev aldrig prästvigd utan drog sig tillbaka till en ekonomiskt knapp tillvaro i Sverige. Han beskrivs som en särpräglad personlighet och kom att hamna i ett utanförskap som tonsättare. Hela hans produktion påstods länge vara tekniskt ospelbar, vilket inte är sant även om många av verken ställer höga krav på exekutörerna. Sedan slutet av 1980-talet har vissa musiker tagit upp verk av honom på sina repertoarer.

Allgén omkom vid en brand i sin villa i Täby. I branden förstördes delar av hans musikaliska produktion.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Begravda i Sverige, CD-ROM v 1.00, Sveriges Släktforskarförbund (2008)