Claudius Aelianus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Claudius Aelianus, även Aelian (född cirka 175, avliden 235), född i den italienska byn Palestrina utanför Rom, var en romersk författare och lärare i retorik och som verkade under Septimus Severus men även under Elagabalus. Han talade grekiska så perfekt att han kallades "honungstunga" (meliglossos). Trots att han var romersk föredrog han grekiska och skrev i en något ålderdomlig grekiska.

Hans två viktigaste arbeten är värdefulla för de många citaten från verk av tidigare författare som annars skulle gått helt förlorade och även för de oväntade glimtar från den grekisk-romerska världen:

  • De Natura animalium (Περί Ζώων Ιδιότητος) De animaliska natur, en märklig samling av 17 böcker med noveller från ämnet, naturhistoria, några gånger valda med ett öga för sin allegoriska moraliska lektioner, andra gånger för att de är överraskande.
  • Varia Historia (Ποικίλη Ιστορία), Blandade historiet, är en blandning av anekdoter och biografiska skisser i 14 böcker. Den består av listor, beskrivningar av naturliga underverk, märkliga seder och små historier om kända grekiska filosofer, poeter, historiker, dramatiker och myter.