Clock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Clock
Typ Snabbmatskedja
Huvudkontor  Sverige
Historia
Grundat Tidigt 1970-tal
Upplöst 1999

Clock var i slutet av 1900-talet en svensk kedja av snabbmatsrestauranger som främst sålde hamburgare. Företaget grundades i början av 1970-talet som en del av den amerikanska kedjan Carrols, men bytte namn när det statliga bolaget SARA efter några år tog över rörelsen.[1]

Senare blev Clock privatägt, börsnoterat och konkurrerade främst med McDonald's. Clock hade ett flertal restauranger, framför allt i Mellansverige. Seriefiguren Bamse användes som maskot i kedjans barnmenyer.

I mitten av 1990-talet påbörjades ett samarbete med Pizza Hut och man började även sälja pizzor. Clock fick ekonomiska problem under 1990-talet och började sälja ut sina restauranger. Den sista Clock-restaurangen lades ned 1999.

De egna specialiteterna hos Clock var baconburgaren med en currydressing, den stora Number one med såväl en chili- som majonnäsdressing, och den under några år förekommande Big Dream som bland annat inkluderade en ananasskiva i burgaren. I övrigt förekom ett ganska typiskt sortiment med en liten hamburgare, en liknande ostburgare och en Big Mac-inspirerad dubbelhamburgare, som hette Big Clock.

Clock Sverige AB[redigera | redigera wikitext]

Varumärket Clock förvärvades 2007 av Thomas Jensen, och Clock Sverige AB bildades. De sålde diverse färdigmat och färdiga såser, med den klassiska Clock-logotypen, till butiker och kaféer.

I mars 2014 bjöds varumärket ut till försäljning på annonsplatsen Blocket.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Englund, Caroline. ”Clock säljs på Blocket”. Dagens Nyheter. Arkiverad från originalet den 10 mars 2014. http://web.archive.org/web/20140310183504/http://www.dn.se/ekonomi/clock-saljs-pa-blocket/. Läst 10 mars 2014.