Clostridium botulinum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum färgat med gentiana.
Clostridium botulinum färgat med gentiana.
Systematik
Domän Bacteria
Division Firmicutes
Klass Clostridia
Ordning Clostridiales
Familj Clostridiaceae
Släkte Clostridium
Art C. botulinum
Vetenskapligt namn
§ Clostridium botulinum
Auktor van Ermengem, 1896

Clostridium botulinum är en sporbildande grampositiv anaerob bakterie tillhörande släktet Clostridium, vilken producerar toxinet botulin. Det finns flera serotyper av bakterien: A1, A2, B, C, D, E, F och G. Bakterien finns sporform i jord och sediment på sjöbotten. Då och då ses utbrott av sjukdom orsakad av bakterien bland djur och fåglar. C. botulinum upptäcktes och isolerades först 1896 av Emile van Ermengem.

Det producerade toxinet orsakar botulism, ett muskel- och andningsförlamande tillstånd. Det finns olika slags orsaker till botulism - förtäring av dåligt konserverad mat där tillväxt av bakterie samt bildande av toxin skett, oftast då salthalten är för låg eller konserven inte är tillräckligt sur, sårbotulism (jämför med stelkramp) och spädbarnsbotulism där bakterien växer till i tarmen. Botulinum-toxin är den verksamma beståndsdelen i preparat som Botox, Dysport, Xeomin och Neurobloc.

Det toxin som avges av dessa anaeroba bakterier som förekommer i ruttet kött och ger upphov till botulism är så dödligt att det teoretiskt skulle räcka med 450g för att utplåna hela mänskligheten. Clostridium botulinum är med i Guinness World Records (2006) som världens dödligaste toxin.