Cockerpoo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
3-årig amerikansk cockerpoo-hane
5-årig svensk Cockerpoo hona.

En cockerpoo (även kallad cockapoo eller spoodle) är en blandrashund som man får fram genom att korsa en amerikansk eller engelsk cocker spaniel med en pudel, oftast mellanpudel, dvärgpudel eller toypudel, ett annat (självklart) sätt att få fram denna ras är genom att para en cockerpoo med en annan cockerpoo. Namnet är en sammansättning av engelskans cocker och poodle (pudel).

Det finns tre sorters cockerpoo: amerikansk cockerpoo, som är en blandning av amerikansk cockerspaniel och pudel, engelsk cockerpoo, som är en blandning av engelsk cockerspaniel och pudel och även en så kallad mix cockerpoo som är en blandning av amerikansk eller engelsk cockerspaniel, pudel och cavalier.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Cockapoon, som den kallas i USA, har funnits i USA sedan 1950–60-talet. Från början var det troligen en oplanerad parning mellan cocker spaniel och pudel, som vid senare tid, när antalet cockerpoo ökat, började avlas avsiktligt.

1999 bildades Cockapoo Club of America. Deras mål är att få cockapoon erkänd som en egen ras genom selektiv avel med obesläktade hundar. För att nå detta mål uppmuntras uppfödarna att avla på friska och registrerade hundar med erkänd bakgrund. Man delar upp aveln i tre kategorier, den amerikanska cockapoon, den engelska cockapoon och den ”tillfälliga cockapoon” som ska finnas i en övergångsperiod.

Samma år bildas också North American Cockapoo Registry, ett register/databas för cockapoo i samarbete med CERF och OFA. CERF är en förkortning för Canine Eye Registration Foundation och OFA för Ortopedic Foundation for Animals. I NACR:s databas finns första generationens till 6:e generationens cockapoo registrerade. Det är en databas för härkomst och sjukdomar.

Andra generationens cockapoo har den största risken att avkommorna antingen blir mer pudel- eller cocker spanielliknande. Man kallar detta för farfareffekten. Detta gör inte andra generationen sämre utan avkomman är fortfarande en cockapoo. Från 3:e generationen ser man sällan några bakslag likaså inte vid 1:a och 4:e generationen.

Cockerpoo finns även i Sverige. En förening bildades 2007 och hade från början ett 25-tal medlemmar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Cockerpoon är en lättlärd hund, den lämpar sig väl för agility och den är även duktig på att spåra. Cockerpoon ska vara snabb, smidig och uthållig. Den ska vara en glad och utåtriktad hund med ett milt och intelligent uttryck.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En cockerpoo kan variera mellan ca 25-50 cm i mankhöjd och vikten kan vara ca 5-15 kg, beroende på vilken typ av hundar man har korsat. Cockerpoon har en päls som oftast inte fäller, pälsen är mjuk och mer eller mindre lockig. Pälsen bör borstas regelbundet eftersom det kan bildas små tovor och den kan behöva klippas 2-3 gånger om året. En cockerpoo kan ha många olika färger, som svart, vit, brun eller creme, de kan även vara flerfärgade.

Cockerpoon ska ha ett robust och kvadratiskt utseende. Längden från bröstbenet till baken är ungefärligt lika lång som högsta punkten från skuldran till marken. Den ska inte uppfattas som lång, låg eller hög och gänglig utan vara proportionerligt byggd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]