Comedy Central

Från Wikipedia
Comedy Central
Comedy Central
Lanserad1 april 1991 (USA)
19 oktober 2006 (Polen)
15 januari 2007 (Tyskland)
30 april 2007 (Nederländerna)
1 maj 2007 (Italien)
1 januari 2009 (Sverige)
ÄgareComedy Partners (MTV Networks/ViacomCBS)[1]
Tittarandel0,3 % i Sverige (2018, MMS)
LandUSA
HuvudkontorNew York
Webbplatswww.comedycentral.com
Tillgänglighet
Marksänd TV
BoxerKanal 11​
Satellit-TV
Canal DigitalKanal 17​
ViasatKanal 67​
Kabel-TV
Canal DigitalKanal 18​
Com HemKanal 62​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal DigitalKanal 18​
Telia Digital-TVKanal 103​

Comedy Central är en ursprungligen amerikansk kabelkanal med ett utbud är inriktat på humor. Kanalen ägs av MTV Networks, som är en del av mediebolaget ViacomCBS. Kanalen är i en stark tillväxtfas och lanseras under 2000-talet i flera europeiska länder. Den 1 januari 2009 lanserades en svensk version av kanalen med mycket begränsad sändningstid (19.00-03.00) på delad kanalplats med Nickelodeon, men numera finns den som både SD- och HD-kanal på egen frekvens dygnet runt, kanalen byter namn 15 januari 2019 till Paramount Network. Utsändningen av den svenska kanalen sker från Amsterdam, Holland på MTV Networks:s playout center. Några av kanalens originalproduktioner som även visas i Sverige är South Park och Tosh.0 samt de dagliga talkshowerna The Daily Show with Jon Stewart och The Colbert Report. Comedy Central sänder mycket ståuppkomik och gör egna showerna USA:s roligaste standup, i original Comedy Central presents:, en halvtimmes program med en ståuppshow av en utvald komiker.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kanalens föregångare, The Comedy Channel och HA! startade sina sändningar 1989 respektive 1990. Kanalerna gick samman och bildade 1991 CTV: The Comedy Network, som senare döptes om till Comedy Central. Idag finns kanalen hos i princip alla operatörer av kabel- och digital-TV i USA. På den amerikanska marknaden finns sedan den 13 januari 2009 en HD-version av kanalen med namnet Comedy Central HD.

Internationell expansion[redigera | redigera wikitext]

Comedy Central har även startat lokala kanaler i länder som Tyskland, Polen, Italien och Nederländerna. Kanalen sänder både egenproducerade och inköpta program varför tablåerna för de internationella versionerna av kanalen skiljer sig markant från originalkanalen i USA. Bland de egna produktionerna tillhör The Colbert Report, South Park och Chappelle's Show de mest kända.

Originalproduktioner från Comedy Central i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]