Copiapoa decorticans

Från Wikipedia
Copiapoa decorticans
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljKaktusväxter
Cactaceae
UnderfamiljCactoideae
TribusNotocacteae
SläkteRandkaktussläktet
Copiapoa
ArtC. decorticans
Vetenskapligt namn
§ Copiapoa decorticans
AuktorN.P.Taylor & G.J.Charles, 2002[1]

Copiapoa decorticans är en art inom randkaktussläktet och familjen kaktusväxter, som har sin naturliga utbredning i Chile.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Copiapoa decorticans är en glest tuvbildande, gulgrön, kaktus som blir upp till 40 centimeter hög och 4 till 8 centimeter i diameter. Själva tuvan kan bli upp till 1,5 meter i diameter. Varje huvud är uppdelad i 14 till 20 åsar som blir 7 millimeter breda och lika höga. På åsarna sitter 1 till 4 centraltaggar som antingen är kraftiga och blir upp till 10 millimeter långa, eller tunna och blir upp till 23 millimeter långa. Runt dessa sitter 8 till 12 liknande radiärtaggar som blir 5 till 15 millimeter långa. Till en början är taggarna svarta men blir grå med åldern. Blommknopparna är rödaktiga men blomman är gul och blir upp till 3 centimeter i diameter. Frukten är rödbrun och blir cirka 1 centimeter stor. Fröna är brett ovala, blankt brunsvarta och cirka 1,4 millimeter stora.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham. (2006) (på engelska). The New Cactus Lexicon. Milborne Port: dh books. Libris 10387421. ISBN 0953813444 (complete work)