Cork

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel hamnar om den irländska staden Cork. För grevskapet se Cork (grevskap). För den tyska orten Kork i Baden-Würtemberg, se Kork, Tyskland
Corks stadsvapen

Cork (iriska: Corcaigh), är en stad i Irland och är Republiken Irlands näst största stad med 123 000 invånare (2002) i centralorten och 186 000 invånare (2002) i storstadsområdet. Staden är belägen i syd-västra delen av landet i provinsen Munster. Från Cork går motorväg till bland annat Dublin.

Stadskärnan ligger likt Île de la Cité i Paris på en holme mellan två flodarmar av floden Lee, som mynnar ut i Corks hamn vilken är en av världens största naturhamnar. Hamnen är också hemmahamn för den irländska marinen. Vid enstaka tillfällen har späckhuggare och andra delfinarter siktats i floden, någon gång också mindre hajar. Den allra äldsta gatan heter Barrack Street, där spelades filmen "Angela's ashes" delvis in. Cork har en internationell flygplats och är också en universitetsstad.

Staden har ett rikt socialt liv med många evenemang som till exempel en årlig filmfestival, jazzmusikfestival, Irish dancing och körsång samt ett nöjesliv med diskotek, nattklubbar och traditionellt irländskt publiv. I stadens omgivningar finns även möjlighet till ridning, golf, cykling, tennis, segling, vindsurfning, paddling och fiske.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]