Costa-Gavras

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Costa-Gavras

Costa-Gavras, egentligen Constantin Costa Gavras, född 1933, är en fransk filmregissör med grekiskt ursprung. Han har regisserat en lång rad högkvalitativa filmer från 1960-talet till 1990-talet. Trots att han vunnit såväl Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes, Oscar för bästa utländska film samt Guldbjörnen vid Filmfestivalen i Berlin är han relativt okänd av allmänheten. Detta är särskilt underligt eftersom hans filmer vanligtvis är lätta att tycka om, med ett högt tempo och en bra historia.

Costa-Gavras debuterade 1966 med Compartement tuers, en lättviktig och snygg kriminalhistoria ombord på ett tåg. Hans tredje film, Z från 1968, blev hans genombrott. Det är en spännande och välgjord politisk thriller och den vann Oscar för bästa utländska film samt ett jurypris i Cannes. Han radade sedan upp flera mycket spännande politiska thrillers under 1970-talet, bland andra de mycket brutala och realistiska terroristskildringarna Etat de siège (Undantagstillstånd) och Section speciale. Denna tematik kulminerade sedan i Försvunnen (Missing) från 1982, som vann Guldpalmen i Cannes. I denna film skildrar han händelser under Militärkuppen i Chile 1973. Han tillbringade mitten av 1980-talet i Hollywood och gjorde då ett par halvlyckade filmer, bland annat Förrådd (Betrayed) som sannolikt är hans mest sedda men långt ifrån hans bästa film. 1990 gjorde han sedan Music Box - skuggor ur det förflutna, hans återkomst till den politiska thrillern såväl som till Frankrike. Denna blev mycket framgångsrik och vann Guldbjörnen i Berlin. Resten av hans 1990-talsproduktion har varit av en hög kvalitet men sällan särskilt överraskande.

Politiskt kontroversiella filmer[redigera | redigera wikitext]

1972 inställdes den planerade premiärvisningen av hans film Undantagstillstånd (State of Siege. fransk titel État de Siège) på det federalt finansierade John F. Kennedy Arts Center i Washington. Filmen handlar om en amerikansk ambassadtjänsteman, spelad av Yves Montand, som kidnappas av den uruguayanska gerillarörelsen Tupamaros. Gerillan försöker få tjänstemannen utväxlad mot tillfångatagna tupamarosmedlemmar men Uruguays regering, uppbackad av USA, vägrar och mannen avrättas. Visningen stoppades därför att filmen hade verklighetsbakgrund. Tjänstemannen hette Dan Mitrione och var CIA-anställd tortyrexpert.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]