Coverband

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Coverband kallas ett band vars repertoar huvudsakligen består av coverversioner, det vill säga tolkningar och framföranden av redan kända låtar & kompositioner ursprungligen framförda av original artister och grupper. Ett coverband består oftast av amatörmusiker, men flera coverband är professionella. Ibland hävdas att Beatles startade som coverband, men detta påstående bör ses som anakronistiskt. Vid denna tid var det nämligen få grupper som själva skrev sina låtar.[källa behövs]

Vissa coverband sjunger och spelar covers på melodier från ett visst årtionde, till exempel 1980-talet. Andra sjunger och spelar covers på melodier av en viss artist eller grupp, till exempel ABBA, och kallas då tributband. Det är inte alltid coverbanden spelar musiken i samma genre som originalet, Apocalyptica spelar till exempel Metallicalåtarnacello.

Många dansband, även bland de mer framgångsrika, har stark karaktär av coverband, då många dansbandsalbum innehåller flera covers och det inom den genren är vanligt att senare tolkningar är mer berömda än originalversionen. Många dansband, även etablerade, saknar även egen låtskrivare, vilket stärker coverbehovet. Även ett dansband förväntas dock att åtminstone till viss del ha flera egenproducerade låtar också.

Termen coverband används flitigast inom populärmusik, men en symfoniorkester som uteslutande spelar andras verk skrivna t.ex av Wolfgang Amadeus Mozart eller en kyrkokör-skolkör som i december sjunger traditionella julsånger kvaliciferar sig också som ett slags "coverband". Tolkningen eller uttrycket då en symfoniorkester framför alster baseras till stor del på vem som är dirigent.

En speciell typ av coverband är sådana som specialiserat sig på en grupp och också klär ut sig till denna grupp. Norrköpingsgruppen Liverpool, som imiterat The Beatles har här varit föregångare. Denna typ av grupp tar ofta sitt namn med anknytning till den grupp de imiterar - ofta en låttitel. Dessa akter kallas tributeband.

I populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska Dagbladet”. 24 oktober 2011. http://www.svd.se/kultur/musik/satir-fran-farfars-tid_524559.svd. Läst 29 december 2011.