Crash (2004)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om filmen från 2004. Filmen från 1996 av David Cronenberg hittas under Crash (film, 1996)
Crash
(Crash)
Genre(r) Drama
Regissör Paul Haggis
Producent Don Cheadle
Paul Haggis
Mark R. Harris
Robert Moresco
Cathy Schulman
Bob Yari
Manus Paul Haggis
Robert Moresco
Skådespelare Dato Bakhtadze
Sandra Bullock
Don Cheadle
Keith David
Loretta Devine
Matt Dillon
Jennifer Esposito
William Fichtner
Brendan Fraser
Terrence Howard
Ludacris
Thandie Newton
Michael Peña
Ryan Phillippe
Marina Sirtis
Bahar Soomekh
Larenz Tate
Shaun Toub
Originalmusik Mark Isham
Fotograf J. Michael Muro
Produktionsbolag Bull's Eye Entertainment
Blackfriars Bridge Films
Distribution Lions Gate Films
Maple Pictures
År 2004
Speltid 113 minuter
Land  USA
 Tyskland
Språk Engelska
Spanska
Persiska
Mandarin
Koreanska
IMDb

Crash är en amerikansk dramafilm regisserad och skriven av Paul Haggis från 2004.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Los Angeles är rasismen och det grova våldet aldrig långt borta. En grupp på 8-10 stadsbor kommer på olika sätt i kontakt med varandra under 24 timmar och de berörs alla av våldet och rasismen. En rik hemmafru tror att den latinamerikanske låssmeden Daniel är en kåkfarare och gängmedlem när han är i själva verket är en hårt arbetande pappa till en 5-åring och som flyttat till ett lugnt villaområde för att slippa våldet som ständigt var närvarande där de bodde tidigare. En svart kriminaldetektiv kallar sin älskarinna för mexikanska trots att hon är från El Salvador. En persisk butiksägare skaffar sig en pistol för att kunna skydda sig från galningar och får en låssmed att byta ut låset, men tror han blir lurad när låssmeden råder honom att skaffa en helt ny dörr. Inbrottstjuvar vandaliserar butiken och butiksägaren åker hem till låssmeden för att göra upp. Svarta killar ser rädsla i vita människors ögon när de möts på gatan.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Crash hade egentligen premiär på Toronto Film Festival hösten 2004, men det var först i maj 2005 som filmen började gå på amerikanska biografer. I Sverige hade filmen premiär 9 september 2005. Filmen är Paul Haggis regissörsdebut, han skrev tidigare manuset till Clint Eastwoods Million Dollar Baby. Haggis hade en väldigt snål budget till sitt förfogande, endast sammanlagt 7 miljoner dollar. Filmen har dock spelat in minst 55 miljoner dollar. Vid Oscarsgalan 2006 var Crash nominerad i kategorierna "Bästa film", "Bästa originalmanus" och "Bästa filmredigering". Filmen vann överraskande priset i kategorin "Bästa film", i konkurrens med favorittippade Brokeback Mountain.

Filmen handlar om rasism, fördomar och sociala spänningar mellan olika minoritetsgrupper en kall vinterdag i Los Angeles. Filmen har ofta jämförts med Robert Altmans Short Cuts, Michael Manns Collateral och Paul Thomas Andersons Magnolia.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]