Crispinus och Crispinianus

Från Wikipedia
För den norske författaren med pseudonymen Crispinus, se Claus Pavels Riis.
De heliga Crispinus och Crispinianus
De heliga Crispinus och Crispinianus
De heliga Crispinus och Crispinianus
Crispinus och Crispinianus martyrium
Martyrer
Död287
Rom
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Östortodox kyrkorna
HelgedomSoissons, Frankrike
Helgondag25 oktober
AttributSkor
Skyddshelgon förSkomakare, spetsvävare

Crispinus och Crispinianus (franska: Saint Crépin et saint Crépinien), döda 287 i Rom, var två kristna skomakare i Frankrike under 200-talet, som led martyrdöden. De vördas som helgon i Romersk-katolska kyrkan, med festdag den 25 oktober. De är skyddshelgon för skomakare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Crispinus och hans bror Crispinianus arbetade som skomakare i Soissons, Frankrike, efter att ha flytt undan förföljelserna av de kristna i Rom. Bröderna led martyrdöden år 287, då de kastades i flytande bly; en annan version säger att de blev halshuggna.

I London finns en kyrka som heter St. Crispin's och som är tillägnad just skomakare. Den ligger intill Caledonian Market vid Bermondsey Square, där antikhandlare gör affärer varje fredag morgon.

I Rom fanns i Trastevere en kyrka invigd åt Crispinus och Crispinianus, benämnd Santi Crispino e Crispiniano. Kyrkan, som även gick under namnet San Salvatore de Pede Pontis, var belägen i närheten av Ponte Rotto och revs 1884.

Enligt traditionen har Crispinus och Crispinianus fått sitt sista vilorum i kyrkan San Lorenzo in PanispernaViminalen i Rom.

Helgonen är numera framför allt kända genom att deras helgondag anförs i William Shakespeares drama Henrik V som den dag då engelsmännen vinner sin seger i slaget vid Azincourt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]