Crysis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Crysis
Crysis Logo.svg
Information
Originaltitel Crysis
År 2007
Utvecklare Crytek
Utgivare Electronic Arts
Valve Corporation (steam)
Genre Förstapersonsskjutare
Actionäventyr
Science Fiction
Perspektiv Första person
Antal spelare Singleplayer
Multiplayer
Format Microsoft Windows
Xbox 360 (Xbox Live)
Playstation 3 (Playstation Network[1])
Spelmotor (Microsoft Windows)
CryEngine 2
(X360, PS3)
CryEngine 3
Medieformat DVD DL, Steam
Arbetslag
Producent Bernd Diemer
Speldesign Jack Mamais
Musik Inon Zur
Spelserie
Spelserie Crysis
Expansioner Crysis Warhead
Uppföljare Crysis 2
Distribution
Australien 15 november 2007
(PS3, X360) 4 oktober 2011
Europa 16 november 2007
(PS3, X360) 4 oktober 2011
Japan 29 november 2007
(PS3, X360) 4 oktober 2011
USA 13 november 2007
(PS3, X360) 4 oktober 2011
Åldersrekommendation
ACB MA15+
CERO D
ESRB M
PEGI 16+
USK 18
Datorspelsportalen

Crysis är det tyska spelföretaget Cryteks first person shooter-spel som släpptes 16 november 2007. Spelet är det första utvecklat med tanken att utnyttja Microsofts spelgränssnitt DirectX 10 genom den nya spelmotorn Cry Engine 2. Crysis är tänkt att vara den första delen i en trilogi[2].

Ett expansionspaket med titeln Crysis Warhead släpptes den 12 september 2008, och som utspelar sig under samma plats och tidrum som i Crysis, men ur ett annat berättande perspektiv. En uppföljare till spelet med titeln Crysis 2 gavs ut den 24 mars 2011, och som utspelar sig i New York.

Spelaren tar rollen som Jake "Nomad" Dunn, en amerikansk elitsoldat som skickats till en tropisk ö för att leta efter försvunna amerikanska arkeologer, vilka skickades till ön för att undersöka en mystisk utomjordisk artefakt.

Djungelmiljöerna till trots så har spelet alltså inte ha några kopplingar alls till föregångaren Far Cry. Däremot utlovar man en bakgrundshistoria som skall vara mer trovärdig än den i Far Cry (vilken av spelets kritiker ofta utmålas som tunn). När Crysis gavs ut, och flera år efter publiceringen, har spelet fått mycket stort beröm och mottagit flera priser för dess smarta spelstil och grafiska design (som dock motsvarar stora krav på hårdvaran).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bakgrundshistoria[redigera | redigera wikitext]

Crysis är i grund och botten en science fictionhistoria som är tänkt att förmedla känslan av att hela den mänskliga civilisationens existens är hotad. Spelet förlägger handlingen till år 2020 då en asteroid har träffat en ögrupp i östra Filippinerna.[3] Den Nordkoreanska diktaturen slår snabbt en järnring runt området för att ensamma kunna tillskansa sig fördelar genom forskning utan att blanda in omvärlden. Som ett motdrag skickar därför USA in en enhet från försvarets så kallade Delta Squad för att undersöka vad det egentligen är som händer på öarna.

Spelaren tar rollen som Jake "Nomad" Dunn, en elitsoldat inom Delta Squad som är utrustad med en futuristisk stridsdräkt vid namn Nanosuit som har förmågan att utöka Nomads snabbhet, styrka, pansar och som ger honom förmågan att bli helt osynlig.[4]

Samtidigt som stora strider pågår mellan Nordkoreas och Amerikas styrkor så öppnas asteroiden i ett berg, och berget slits i stycken och avslöjar sig som ett två kilometer långt rymdskepp. Det står snabbt klart att asteroiden döljer ett utomjordiskt rymdskepp vars besättning inte är intresserade av diplomati. Detta visar sig vara ett rymdskepp tillhörande en uråldrig utomjordisk ras vars like aldrig tidigare skådats av människan, och denna ras påbörjar en fullskalig invasion av hela ön. Jättelika robotmonster väller ut från asteroiden, och rymdskeppet omger det omringade landet med snö och is. Detta fryser ner en stor del av ön, inklusive de personer som fick oturen att ha trätt in i dess radie.

Den utomjordiska fienden använder sig av extremt högteknologiska vapen som de använder för att slå ner det mänskliga motståndet på ön. De visar sig vara så fruktansvärda och så överväldigande att de två nationerna blir tvungna att gå samman för att kunna rädda hela världen från det utomjordiska hotet.

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Crysis har en hel del eldvapen som spelaren kan använda, vissa som är baserade på riktiga vapen medan andra är fiktiva. De flesta vapnen i spelet kan modifieras med vapentillbehör, som spelaren kan plocka upp i fält eller köpa via multiplayer. Det är fritt för spelaren att modifiera sitt vapen genom att lägga till många vapentillbehör, såsom olika kikarsikten, ljuddämpare, ficklampa, laserpekare och granatkastare. Det finns dessutom ett tillbehör vid namn Tactical attachment som kan skjuta sömnpilar mot fiender, samt ett tillbehör vid namn Incendiary Rounds som skjuter brandbomber istället för vanliga skott.

Man kan dessutom använda sina nävar för att slåss mot sina fiender. Man kan dessutom plocka upp olika föremål som finns i omgivningen, såsom vattenflaskor, väskor, tunnor och även väggar och små djur. Man kan kasta dessa föremål för att krossa några fiender i sin väg (med undantag för små föremål såsom vattenflaskor).

Följande vapen finns i Crysis:

 • SCAR - (SOF Combat Assault Rifle) - är standardgeväret i Crysis, som kan modifieras till ett lätt men effektivt prickskyttegevär eller närstridsgevär. Detta gevär anses allmänt vara mer effektivt än FY71-geväret. Vapnet påminner mycket om ett XM8-gevär och kan utrustas med nästan varje vapentillbehör i spelet. Det har ett magasin på 40 skott.
 • FY71 - Standardgeväret för den Koreanska Folkarmén. Den fungerar som ett alternativt vapen för SCAR-geväret i spelet. Precis som SCAR-geväret så är FYF2 ett mycket anpassningsbart vapen. FY71 har en mindre träffsäkerhet än SCAR, vilket ger mindre skador på de fiender man skjuter. Detta vapen liknar också en AK-74, fast med lite ändringar på utseendet. Det har ett magasin på 30 skott.
 • MPX8 Submachine Gun - en kulsprutepistol med kort räckvidd. Detta vapen liknar en MP7A1, men som ser ut att vara betydligt större i storlek, bär mycket mer magasin och har en längre kolv, vilket gör att den ser mer ut som en Uzi.
 • DSG-1 Precision Rifle - spelets prickskyttegevär. Vapnet används av koreanska prickskyttar som står stationerade på höga klippor eller vakttorn. Om man siktar och skjuter geväret på en fiendes överkropp så dör denne direkt. Men till skillnad från SCAR eller FY71 så kan den inte utrustas med en ljuddämpare. Vapnet har ett kikarsikte på 4x/10x och har ett magasin på 10 skott.
 • LAW - Ett axelmonterat raketgevär som är byggt för att kunna förstöra stridsvagnar, helikoptrar, fordon och flera byggnader med hjälp av tre laserguidade raketer. Den raket som man avfyrar kan styras av spelaren via laser.
 • XM2014 Tactical Shotgun - spelets hagelgevär. Det fungerar som ett utmärkt närstridsgevär. Den har ett magasin på 8 skott.
 • Hurricane Minigun - en förödande minigun på totalt 500 skott per magasin som kan döda flera fiender på nolltid. Det har en överlägset eldhastighet jämfört med de andra vapnen i spelet. Det är utan tvekan det mest kraftfulla bärbara infanterivapnet till spelarens förfogande.
 • Pistol - ett välbalanserat sidovapen och är i särklass den mest kraftfulla pistolen i spelet. Den har ett magasin på 20 skott och man kan även bära två pistoler samtidigt, vilket ger dubbelt så mycket skada på fiender.
 • GK8 Gauss Rifle - ett extremt kraftfullt antimateriagevär med lång räckvidd; som kan modifieras till ett prickskyttegevär. Trots dess lilla magasin på 5 skott så ger vapnet mycket stor skada mot fiender, liksom mot fordon.
 • Molecylar Accelerator - även känd som MOAC, är ett alienvapen i Crysis. Vapnet samlar in vattenånga från den omgivande luften, fryser ner den och avfyrar sedan dödliga isflisor. Detta innebär att vapnet inte behöver någon ammunition.
 • TAC Gun är ett bärbart kärnvapengevär som kan bäras under den sista delen av spelet. Den fungerar som en granatkastare, fast skjuter små atombomber, vilket skapar enorma explosioner som kan förstöra flera fordon och fiender med ett enda skott.
 • M26A1 Fragmentation Grenade - en splittergranat.
 • AN-M8 HC Smoke Grenade - en rökgranat.
 • M84 Flashbang - en distraktionsgranat.

Flerspelarstöd[redigera | redigera wikitext]

I likhet med Far Cry har Crysis ett flerspelarstöd med spellägen som Power Struggle och Instant Action.[5] Det har stöd för upp till 32 spelare indelade i två lag om 16. I jämförelse med Far Cry utlovar man därtill ett mer optimerat nätverksprotokoll som enligt utvecklaren skall vara både "snabbare och mer effektivt.

Precis som i Far Cry innehåller Crysis flertalet fordon som även förmodas kunna användas i multiplayer. Bland dessa märks bland annat stridsvagnar och helikoptrar.

Spelmotorn kommer att kräva ett grafikkort som har stöd för shader model 2.0. Även om Crysis kommer att stödja DirectX 10 (som enbart finns tillgängligt för de som använder Windows Vista) kommer spelet även att fungera med DirectX 9 (och därmed också Windows XP). Crytek menar dock att prestandan kommer att vara högre med DirectX 10. Crytek har sagt att Crysis endast kommer att släppas till PC och inte till Xbox 360 eller Playstation 3.[6][7]

Spelvärlden[redigera | redigera wikitext]

Crytek har under tidiga förhandsgranskningar av Crysis påpekat att spelaren kommer att kunna interagera med spelvärldens vegetation. När spelaren och AI-styrda enheter rör sig genom buskage skall grönskan vika sig. Träd och annan växtlighet skall dessutom gå att förstöra.

Den främmande teknologin på det rymdskepp som kraschlandat påverkar vädersystemen. Spelet sägs således innehålla så kallade volymetriska moln (tredimensionella moln som spelaren skall kunna flyga mellan och genom), snö, jordskred, tromber och jordbävningar. Lokala områden är snötäckta och sägs därmed ge spelaren en upplevelse som frånsett tropisk växtlighet även innefattar bergsområden, bebyggelse och utomjordingarnas rymdskepp.

På ön så finns det massa olika djur: såsom hajar, fiskar, fåglar, sköldpaddor, krabbor, fjärilar och hönor. Djurens artificiella intelligens kommer att reagera på spelaren precis som verkliga djur skulle göra när de möter en människa.

Systemkrav[redigera | redigera wikitext]

Följande systemkrav krävs för att spela spelet på Microsoft Windows.[8]

Minimum:

Rekommenderad:

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

 Mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
GameRankings (PC) 90.23%[9]
(X360) 84.21%[10]
(PS3) 80.90%[11]
Metacritic (PC) 91%[12]
(PS3) 91%[13]
(X360) 91%[14]
Moby Games 89/100[15]
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
1UP.com B+[16]
Edge 9/10[17]
Eurogamer 9/10[18]
Game Informer 9/10(PC)[19]
8.25/10(Xbox/PS3)[20][21]
GamePro 4.75/5 stjärnor[22]
Gamesmaster 89/100
GameSpot 9.5/10[23]
GameSpy 4.5/5 stjärnor.[24]
GameTrailers 8.8/10[25]
GameZone 9.3/10
IGN 9.4/10[26]
PC Gamer UK 92/100
PC Zone 92%[27]
VideoGamer.com 9/10[28]
X-Play 3/5 stjärnor[29]
Gamereactor (PC) 10/10[30]
(PS3/X360) 8/10[31]
Utmärkelser
Best Shooter 2007, GameSpot
Årets Spel 2007, PC Gamer
Bästa PC-spelet, PC Gamer
Bästa Actionspel 2007, Gamereactor
Editor's Choice Award, IGN

Spelet har fått oerhört mycket positiva recensioner. Många spelkritiker har berömt spelets fantastiska grafik, fysik, miljöer och spelsätt.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Crytek har medvetet försämrat grafiken i spelet Crysis för användare som använder sig av 32-bitars processorer och DirectX 9, för att på så sätt få det att framstå som om att processorer med fler bitar och kärnor samt användandet av DirectX 10 som så mycket bättre. Enligt flera oberoende källor [32][33][34] kan spelet prestera likvärdig grafik på en dator med 32-bitars processor och DirectX 9, programmet har medvetet begränsats för att se bättre ut tillsammans med till exempel DirectX 10. Det är möjligt att modifiera spelet så att det är full körbart även under DirectX 9. Liknande anklagelser har riktats mot PC-versionerna av spelen Gears of War och The Lord of the Rings Online.

Crysis Warhead[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Crysis Warhead

Crysis Warhead är uppföljaren till Crysis, som följer en alternativ storyline och utforskar bikaraktären Psycho. Det släpptes den 18 september, 2008 i Sverige.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Plunkett, Luke. ”Four Years Later, Crysis Comes to Console”. Kotaku. http://kotaku.com/5838629/four-years-later-crysis-comes-to-console. 
 2. ^ ”InCrysis Interview with Cevat Yerli”. InCrysis. http://www.incrysis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=559. Läst 16 november 2007. 
 3. ^ ”Crysis Story Updated”. 2007-07-20. http://www.crysis-online.com/?id=344. Läst 26 november 2007. 
 4. ^ Logan Booker (2007-09). ”Inside Crysis: The Attack of The Lag”. Atomicpc. http://www.atomicmpc.com.au/article.asp?SCID=27&CIID=60160. Läst 24 september 2007. 
 5. ^ Bishop, Stuart (September 14, 2007). ”Huge Crysis multiplayer update from Crytek”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=172123. Läst 26 september 2008. 
 6. ^ ”joystiq.com”. http://www.joystiq.com/2006/10/06/crytek-revises-claim-crysis-could-be-ported-if-we-wanted. 
 7. ^ ”joystiq.com”. http://www.joystiq.com/2006/12/30/crysis-crisis-averted-heading-to-xbox-360. 
 8. ^ Kollar, Philip (September 10, 2007). ”Crysis Specs Announced, Time to Bulk Up”. 1UP. http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3163542. Läst 26 september 2008. 
 9. ^ http://www.gamerankings.com/pc/931665-crysis/index.html
 10. ^ http://www.gamerankings.com/xbox360/642665-crysis/index.html
 11. ^ http://www.gamerankings.com/ps3/642666-crysis/index.html
 12. ^ ”Crysis Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/games/platforms/pc/crysis?q=crysis. Läst 21 april 2008. 
 13. ^ http://www.metacritic.com/game/playstation-3/crysis
 14. ^ http://www.metacritic.com/game/xbox-360/crysis
 15. ^ ”Crysis for Windows”. MobyGames. http://www.mobygames.com/game/windows/crysis. Läst 8 oktober 2009. 
 16. ^ http://www.1up.com/reviews/crysis
 17. ^ Edge (issue 183, Christmas 2007). Future Publishing. 2007. Sid. 84–85 
 18. ^ ”Crysis Review”. Eurogamer. 2007-11-13. http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=87423. Läst 21 april 2008. 
 19. ^ ”Crysis”. Game Informer. 2007-11-13. Arkiverad från originalet den 24 mars 2008. http://web.archive.org/web/20080324031853/http://www.gameinformer.com/NR/exeres/87EE9412-0676-4104-8D1D-3576A683D7CD.htm. Läst 21 april 2008. 
 20. ^ http://www.gameinformer.com/games/crysis/b/xbox360/archive/2011/10/07/review.aspx
 21. ^ http://www.gameinformer.com/games/crysis/b/ps3/archive/2011/10/07/review.aspx
 22. ^ Morell, Chris (November 14, 2007). Crysis review”. GamePro. http://www.gamepro.com/computer/pc/games/reviews/147188.shtml. Läst 9 januari 2008. 
 23. ^ ”PC Crysis Review”. GameSpot. 2007-11-13. http://www.gamespot.com/pc/action/crysis/review.html?sid=6182739&tag=topslot;title;1&om_act=convert&om_clk=topslot. Läst 1 november 2013. 
 24. ^ Kosak, Dave (December 5, 2007). ”Crysis Review (PC)”. GameSpy. http://pc.gamespy.com/pc/ea-crytek-title-untitled-project/839785p1.html. Läst 28 juli 2008. 
 25. ^ ”Crysis Review”. GameTrailers. 2007-11-13. http://www.gametrailers.com/gamereview.php?id=2509. Läst 21 april 2008. 
 26. ^ Adams, Dan ”IGN: Crysis Review”. ign.com. 2007-11-12. http://pc.ign.com/articles/834/834614p1.html. Läst 1 november 2012. 
 27. ^ ”PC Review: Crysis”. PC Zone. 2007-11-13. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=175533. Läst 21 april 2008. 
 28. ^ http://www.videogamer.com/pc/crysis/review.html
 29. ^ ”Crysis Review”. G4tv.com. 2008-01-06. http://www.g4tv.com/xplay/reviews/1685/Crysis.html. Läst 1 januari 2006. 
 30. ^ http://www.gamereactor.se/recensioner/12179/Crysis/
 31. ^ http://www.gamereactor.se/recensioner/29393/Crysis/
 32. ^ ”Sweclockers - Crysis får mig att må illa. http://www.sweclockers.com/recension/?id=5988. 
 33. ^ ”Tech - DirectX 10 in Crysis?”. http://www.tech.co.uk/performance-pc/general/blogs/2007/10/31/directx-10-in-crysis. 
 34. ^ ”Gamecritics - More on Crysis: Facts, hacks, and shenanigans!”. http://www.gamecritics.com/more-on-crysis-facts-hacks-and-shenanigans. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]