DEFCON

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även DEFCON (datorspel).

DEFCON är en femgradig beredskapsskala använd av USA:s militär. Skalan är femgradig: 5 är normal fredstid och 1 är när de facto krigsstillstånd råder. DEFCON är en förkortning av DEFense readiness CONdition. Olika militärkommandon kan vara i olika DEFCON.

Nivåer och dess ungefärliga betydelse i USA[redigera | redigera wikitext]

DEFCON 5 
Normalt läge i fredstid.[1]
DEFCON 4 
Normalt läge, utökad underrättelsetjänst och ökade resurser för den nationella säkerheten. Under större delen av det Kalla kriget var DEFCON på nivå 4.
DEFCON 3 
Beredskapen är högre än normalt. Radioanropssignaler för de amerikanska trupperna byts ut till hemliga sådana. Efter terrorattacken den 11 september beordrades DEFCON 3 för tredje gången i ordningen.
DEFCON 2 
Ytterligare förstärkt beredskap, strax under högsta beredskap. DEFCON 2 har endast använts en gång: under Kubakrisen (22 oktober 1962) beordrades det strategiska flygkommandot (SAC) till DEFCON 2 medan övriga militära enheter gick till DEFCON 3. SAC var i DEFCON 2 till och med 15 november.
DEFCON 1 
Absolut högsta beredskap. Det är inte känt om DEFCON 1 har använts någon gång, men DEFCON 1 används om amerikanska trupper eller amerikanskt territorium är under attack av utländsk militär, eller om hotet är överhängande. Användning av kärnvapen är tillåtet under DEFCON 1. Under Kuwaitkriget 1991 var de deltagande trupperna i DEFCON 1, men detta var begränsat till en specifik geografisk yta och inte en generell DEFCON 1 för samtliga enheter.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Goldman, Jan (2011) (på Engelska). Words of Intelligence: An Intelligence Professional's Lexicon for Domestic ... (3). Scarecrow Press. Sid. 310. ISBN 9780810874763