Spelutveckling

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Datorspelsutveckling)

Spelutveckling kallas den process då man tillverkar spel. Idag används termen nästan uteslutande för datorspel eller konsolspel, men den innefattar även utvecklingen av andra spel, exempelvis brädspel och konfliktspel. Det finns både företag, grupper av privatpersoner och ensamma privatpersoner som sysslar med spelutveckling.

Processer[redigera | redigera wikitext]

  • Speldesign – Detta är processen då man designar bakgrunden och spelreglerna för ett spel. Dokumentet som beskriver ett spels design kallas designdokument.
  • Produktion – Detta är den del av utvecklingen där spelet skapas. Detta innebär att modellerarna designar och skapar de modeller som ska användas i spelet och för datorspel även att programmerarna skriver källkod och ljudmakarna tar fram ljud och musik.
    • Milstolpar – Dessa används under utvecklingen som ett sätt att få klart vissa delar. Ett exempel kan vara att ha en spelbar prototyp inför en mässa, exempelvis E3. De tidigaste spelbara versionerna brukar benämnas Alfa.
    • Testning – När spelet börjar bli färdigställt börjar man testa spelets funktioner och moment mer grundligt. Detta för att hitta buggar, designproblem, för svåra eller för lätta spelmoment och så vidare. När testningsfasen påbörjas avsätts tid för att åtgärda eventuella problem som upptäcks. Ibland släpper utvecklaren en version som allmänheten får testa. Dessa är oftast mer utvecklade än Alfa-versionen och brukar benämnas Beta.
  • Slututveckling – När testningsfasen är avslutad och de flesta problemen är åtgärdade färdigställs de sista funktionerna och spelet skickas iväg för att tryckas och sedan skickas till återförsäljare.

Underhåll av datorspel[redigera | redigera wikitext]

Förr ansågs konsolspel vara färdiga när de släpptes då de inte kunde ändras efter det att spelen släppts till butikerna. Men då den senaste konsolgenerationen tillåter onlinespel börjar utvecklarna släppa uppdateringar till spelen efter att de har släppts. Samma utveckling har redan skett för spel på persondatorer och patchar är vanliga idag. På senare tid har det också blivit vanligt med små tillägg i form av nedladdningsbart innehåll. Onlinespel kräver ett kontinuerligt underhåll om spelets servrar tillhandahålls av företaget.

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Distributionsmetoderna för spelprodukter liknar dem som används inom musik- och filmindustrin.[1]

Utgivarens marknadsföringsteam riktar spelet till en specifik marknad och annonserar det sedan.[2] Teamet ger råd till utvecklaren om demografiska målgrupper och marknadstrender, samt föreslår specifika funktioner.[3] Spelet marknadsförs sedan, och spelets koncept införlivas i marknadsföringsmaterial som sträcker sig från tidningsannonser till TV-reklam.[4][5]Kommunikationen mellan utvecklare och marknadsförare är viktig.

Speldemots längd och syfte beror på syftet med demot och målgruppen.[6] Speldemos kan vara från några sekunder (tex. klipp eller skärmdumpar) till flera timmars spelande.[7] En demoversion är vanligtvis avsedd för journalister, inköpare, utställare, allmänheten eller intern personal (som tex. kan behöva bekanta sig med spelet för att marknadsföra det).. Demos är skapade med PR, marknadsföring och försäljning i åtanke, vilket gör presentationen mer effektiv.

Demonstration på mässa[redigera | redigera wikitext]

När spelet närmar sig färdigställande kommer utgivaren att vilja visa upp en demo av spelet på mässor. Många spel har en "demo på en utställning" planerad.[8]

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

Ett vanligt alternativ till att utveckla ett helt nytt spel är att utveckla ett expansionspaket som på något sätt expanderar ett tidigare spel genom att lägga till exempelvis möjlighet för fler spelare, nya banor och spelsätt eller fler och nya föremål.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]