David James Elliott

Från Wikipedia
David James Elliott
Född21 september 1960 (63 år)
Milton, Ontario, Kanada
Medborgare iKanada
Utbildad vidToronto Metropolitan University
Milton District High School
SysselsättningSkådespelare, filmregissör
MakaNanci Chambers
(g. 1992–)
Redigera Wikidata

David James Elliott, egentligen David William Smith,[1] född 21 september 1960 i Milton, Ontario i Kanada, är en kanadensisk skådespelare.

Hans mest kända roll är som sjöofficeren/juristen/jaktpiloten Harmon Rabb i långköraren På heder och samvete, skapad av Donald P. Bellisario, från 1995 till 2005.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elliott föddes i Milton utanför Toronto i kanadensiska provinsen Ontario och tog examen i drama vid Ryerson University. I början av 1990-talet sökte han sig vidare från hemlandet till USA och Kalifornien. Den reslige kanadensaren rollbesattes i en av huvudrollerna i tv-serien The Untouchables från Paramount Television, som bygger på samma berättelse som långfilmen De omutbara om federale agenten Eliot Ness och kampen mot maffiabossen Al Capone under förbudstiden i Chicago, och som varande i två säsonger och 42 avsnitt.

1995 fick han huvudrollen som den rättrådige marinofficeren Harmon Rabb Jr i På heder och samvete (engelska: JAG) som producerades i ett helt decennium av Paramount Television under tio säsonger för NBC (första säsongen) och CBS (återstående nio).[2] I serien medverkade även hans hustru Nanci Chambers i en återkommande biroll.[1]

Elliott spelade under 2015 rollen som John Wayne i långfilmen Trumbo, en biopic om manusförfattaren Dalton Trumbo under McCarthy-erans antikommunistiska hetsjakt, i vilken titelrollen spelas av Bryan Cranston.

Under 2019 medverkade Elliott i tre avsnitt av NCIS: Los Angeles som Harmon Rabb tillsammans med den andra huvudrollsinnehavaren från På heder och samvete, Catherine Bell som Sarah MacKenzie.[3] NCIS: Los Angeles är en spin-off till NCIS som i sin tur är en spin-off till På heder och samvete.[4]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Elliott har gästroller i flera tv-serier, exempelvis: Dr Howser, Knots Landing, Seinfeld, Melrose Place, Herkules (röst), Buzz Lightyear, rymdjägare (röst), Omaka systrar, Medium, CSI: New York och Mad Men.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, David James Elliott, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]