De mördade poeternas natt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Minnesmärke uppsatt i Moskva. Den ryska texten lyder översatt till svenska: "Från 1942 till 1948 var denna byggnad säte för den Judiska Antifascistiska Kommittén. Den 12 augusti 1952 blev kommitténs medlemmar avrättade, offer för den stalinistiska terrorn.

De mördade poeternas natt betecknar avrättningen av 13 sovjetiska judar den 12 augusti 1952 i Lubjankafängelset i Moskva.

Stalins antisemitism ledde till gripandet av 15 medlemmar av den Judiska Antifascistiska Kommittén, som upplöstes och anklagades för sionism. Bland de gripna fanns fem författare på jiddisch. Alla blev anklagade för uppdiktade brott som spionage och högförräderi. I fängelset utsattes de under tre år både för systematisk tortyr och spontan misshandel av fångvaktarna innan de avrättades. De avrättades familjer anklagades för att vara "släktingar till förrädare" och skickade till Sibirien. En av de gripna dog innan han skulle avrättas och en, Lina Stern, sparades till livet därför att hennes biokemiska forskningsgärning var värdefull för staten.

Offer[redigera | redigera wikitext]

  • David Bergelson - romanförfattare.
  • Itzik Feffer - poet.
  • Solomon Lozovsky - hög funktionär i kommunistpartiet, fd. biträdande utrikesminister med ansvar för bl.a. Skandinavien. Vid gripandet var han Sovjetunionens informationschef.
  • Peretz Markish - poet och författare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Night of the Murdered Poets, 2011-12-20.