De rödhårigas förening

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
De rödhårigas förening
Författare Arthur Conan Doyle
Originaltitel The Adventure of the Red-Headed League
Originalspråk Engelska
Land  Storbritannien
Genre Deckare
Utgivningsår 1891
Typ Novell

De rödhårigas förening eller De rödhårigas förbund, i original The Adventure of the Red-Headed League, är en novell av den skotske författaren Sir Arthur Conan Doyle i hans serie berättelser om detektiven Sherlock Holmes. Novellen publicerades första gången i Strand Magazine i augusti 1891. Berättelsen var en av Doyles egna personliga favoriter och han rankade den bara efter Det spräckliga bandet bland sina Holmesnoveller.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Doktor Watson läser ur tidningen för Holmes och Wilson. Illustration av Sidney Paget.

Det är oktober 1890. Affärsmannen Jabez Wilson kommer till Holmes och Watson med ett problem. Det är så att han har fått ett underligt uppdrag som fått honom att börja ana oråd. Efter att först ha blivit uppmanad att söka ett ledigt arbete hos De rödhårigas förening, ett välbetalt kontorsarbete som endast gått ut på att på kvällstid skriva av Encyclopædia Britannica, har samma förening ett tag senare oförklarligen gått upp i rök.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Novellen har filmatiserats två gånger, 1954 med Ronald Howard i rollen som Sherlock Holmes och 1984 med Jeremy Brett[2] i huvudrollen. Novellen bearbetades också till amerikansk radio 1977 av CBS Radio Mystery Theater med Kevin McCarthy som Holmes.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.trivia-library.com/b/sir-arthur-conan-doyle-favorite-sherlock-holmes-stories.htm
  2. ^ ”IMDB”. http://www.imdb.com/title/tt0506454/?ref_=fn_al_tt_1. Läst 12 april 2014.