Demokratisk Allians

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Demokratisk Allians (DA) var en politisk organisation i Sverige, bildad på 1960-talet med starkt antikommunistisk och högerextrem prägel, känd bland annat för sitt stöd för USA:s krigföring i Vietnam och för sitt starka motstånd mot dåvarande statsminister Olof Palme. Dess betydelse minskade sedan Vietnamkriget avslutats och Olof Palme förlorat statsministerposten, vilket inträffade 19751976.

Demokratisk Allians som säkerhetsrisk[redigera | redigera wikitext]

Demokratisk Allians var upptagen i Säpos register för personalkontroll 1973 till 1993.[1] Organisationen hade dock inte i sitt program något som tydde på en samhällsomstörtande inriktning, vilket var ett krav för registrering, och invändningar gjordes från Rikspolisstyrelsen till Regeringen med anledning av detta: "Man får en otrevlig känsla av att, bara därför att det gäller högerkanten så kunde man ta med den här organisationen för att få en viss jämvikt. Man ställde inte något krav på samhällsfarlighet bara därför att det råkade vara på högersidan. VPK [Vänsterpartiet kommunisterna] som är klart revolutionärt borde vara med om nu Demokratisk Allians ska finnas där".[2] Ett skäl som angavs för registreringen var enligt SOU 2002:94, Övervakningen av nazister och högerextremister: forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen, att "det hade konstaterats att Demokratisk allians registrerade vänstergrupper och deras eventuella beväpning".[3]

DA medgav också enligt samma SOU för SÄPO att man hade varit inblandad i två händelser, som ej hade varit meriterande för rörelsen. År 1970 gällde det en brand på FNL-tryckeriet på Dalagatan och 1973 en stöld av sprängämnen på P 10 i Strängnäs. Utredningen (SOU 2002:94) skriver att "ett visst samband fanns mellan honom [officeren som stal sprängämnen] och Demokratisk Allians. En tunn motivering är väl det minsta man kan säga".[3] Utredningen konstaterar även att organisationens huvudsakliga inkomster "kom från försäljning av tidningar och märken och genom gåvor och tidvis kommunala bidrag". Organisationen sökte också pengar från näringslivet, vilket "gick trögt på grund av ryktet om högerextremism".[1]

Demokratisk Allians syn på sig själv[redigera | redigera wikitext]

Demokratisk Allians sa sig vara en partipolitiskt oberoende organisation med Förenta nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna som sitt politiska program. Organisationen sade sig under 1960- och 1970-talet vara relativt ensamma motståndare till kommunismen och det kommunistiska Nordvietnams invasion av Sydvietnam.

Demokratisk Allians sade sig ta tydligt avstånd från alla totalitära idéer. Demokratisk Allians gav ut flygblad som uppmanade till kamp mot kommunismen både i och utanför Sverige. Demokratisk Allians uttalade sig för en bojkott av varor från apartheidregimens Sydafrika.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SOU 2002:94 "Övervakningen av nazister och högerextremister : forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen", s. 99.
  2. ^ ”SOU 2002:94 "Övervakningen av nazister och högerextremister: forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen"”. http://www.regeringen.se/content/1/c4/04/45/b0793ada.pdf. 
  3. ^ [a b] SOU 2002:94 "Övervakningen av nazister och högerextremister : forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen"