Maria från Egypten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Den egyptiska Maria)

Denna artikel handlar om det kristna helgonet Maria från Egypten. För den judiska alkemisten, se Maria från Alexandria


Sankta Maria från Egypten
Sankta Maria från Egypten
Sankta Maria från Egypten
Sankta Maria från Egypten
rysk ikon från 1700-talet
Botgörerska, Bekännare
Föddcirka 344
Alexandria
Död421
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Ortodoxa kyrkan
Helgondag3 april (Romersk-katolska kyrkan)
1 april (Ortodoxa kyrkan)
Skyddshelgon förKyskhet

Heliga Maria från Egypten, eller Heliga Maria Egyptiskan, född omkring 344 i Egypten, död 421 i den transjordanska öknen i Palestina, är ett helgon som vördas i de orientaliska kyrkorna, de ortodoxa och Katolska kyrkan.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Heliga Maria från Egypten bygger huvudsakligen på den biografi över henne som Sofronios, patriark av Jerusalem[särskiljning behövs], skrev drygt två hundra år efter hennes död, men det förekommer även muntligt traderade legender. Enligt berättelsen skall hon ha rymt hemifrån när hon var tolv år, begett sig till Alexandria där hon levde som sångerska, aktris och kurtisan, och som efter sjutton år i synd beslutade sig för att leva som en eremit i öknen, där hon sedan dog. Hennes omvändelse skedde framför Jungfru Marias ikon, och under hennes fortsatta liv vägleddes hon och beskyddades av Jesu moder. Hon skall enligt legenden ha levat i fyrtiosju år i öknen, utan sällskap, men utsatt för allehanda frestelser och prövningar. Under hennes fyrtiosjunde år som eremit träffade en helig man vid namn Zosimus henne av en tillfällighet under fastan.

I Den heliga gravens kyrka i Jerusalem finns ett kapell dedicerat till henne, eftersom det sägs ha varit där hennes omvändelse ägde rum.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]