Den mörka kristallen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den mörka kristallen
(The Dark Crystal)
Genre(r) Fantasyfilm
Regissör Jim Henson, Frank Oz
Producent David Lazer, Gary Kurtz
Manus Jim Henson, David Odell
Skådespelare dockor
Originalmusik Trevor Jones
Produktionsbolag Universal Studios
År 1982
Speltid 93 minuter
Land USA, Storbritannien
Språk Engelska
IMDb

Den mörka kristallen (originaltitel: The Dark Crystal) är en film som kom ut 1982 och regisserades av Frank Oz och Jim Henson. Den utspelar sig i en helt annan värld med många olika kreatur som Skeksisarna, Gelflingerna, Podlingarna och Mystikserna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är mörka tider på planeten Thra. I slottet har kristallen brustit och med bara en skärva försvunnen så har den gjort sig själv och världen mörk. Nu har det rena folket splittrats till två nya varelser, de onda Skeksisarna och de visa Mystikserna.

Jen är den sista av sin sort, Gelflingerna, och bor i Mystiksernas dal där ledaren uppfostrat honom. Jens mästare talar, flera år senare, om för Jen att han är den utvalde att hela kristallen innan de tre solarna möts. Mästaren dör av ålderdom och Jen lämnar Mystiksernas dal och försöker finna den gamla gumman Aughra. Mystikserna vet att profetian ska bli sann och bestämmer sig för att själva gå mot Skeksisernas slott.

På slottet har kejsaren dött då det fortfarande finns en länk mellan Mystikser och Skeksisar. Man måste nu kämpa om vem som blir ny kejsare. General SkekUng möter Chamberlain SkekSil i en styrkeprövning där SkekUng vinner och SkekSil kastas ut. Man hör sedan hur kristallens spioner har sett ännu en Gelfling vid liv. Den nye kejsaren, SkekUng, skickar ut sina Garthims för att finna Jen och föra honom till slottet!

Jen befinner sig bland bergen och kommer snart till Aughras observatorium där hon har kristallens skärva. Jen får skärvan men Garthims anfaller och Jen tvingas fly medan Aughra förs till slottet. Dock lyckas den utkastade SkekSil spåra Jen. I skogen går Jen ensam omkring tills han möter en vacker Gelflingflicka, vid namn Kira, och hennes hundliknande hårboll Fizgig. De trodde båda att de var den siste Gelflingen och båda deras familjer blev mördade av Garthims. Kira hade uppfostrats av Podlingarna som Seksisarnas vetenskapsman SkekTek omvandlar till slavar med hjälp av den mörka kristallen.

Kira tar med Jen till Podlingbyn med en båt men förföljs av kristallens spioner utskickade av Skeksisernas präst SkekZok. I byn blir det fest, musik och dans och mycket riktigt har Skeksiserna spårat Jen och skickat Garthims till byn. Jen, Kira och Fizgig flyr men Jen får armen skadad. Garthimsen tar med sig Podlingar att ha som slavar och just som en Garthim ska plocka åt sig Jen, Kira och Fizgig så ställer sig SkekSil i vägen. De flyr men SkekSil vill givetvis fånga dem själv och få äran.

De lägger sig att sova i mossan och nästa morgon hittar de ruiner från en Gelflingstad och läser profetian som Jen måste få sann. SkekSil dyker upp men vet att Jen lärt sig artighet av sin mästare och just därför ber SekSil snällt och rart att Jen ska följa med. Kira rycker med sig Jen till Landstriderna som de rider på mot slottet.

I slottets laboratorium använder SekTek den mörka kristallens kraft för att suga de oskyldiga Podlingarnas livskraft och göra dem till slavar samt ge livskraften till kejsare SkekUng som måste leva längre. Det funkar inte och SkekTek behövde använda Gelflingar för att det skulle gå.

Jen och Kiras Landstrider attackeras av Garthims och Jen, Kira och Fizgig flyr ner i avgrunden under slottet för att sedan ta sig in genom en grotta där SkekSil möter dem. Han orsakar att taket faller ner och lämnar Jen att dö i grottan och för Kira till SkekUng. SkekUng låter SekSil bli del av imperiumet igen och ger Kira till SkekTek som för henne till labbet.

SkekTek suger långsamt livskraften ur Kira men Aughra, som sitter inburad i labbet, säger åt Kira att kalla på de inburade djuren i labbet. Djuren löper amok och stänger av maskinen. SkekTek har ingen chans mot djuren så han tvingas ner i den brinnande krater över vilken den mörka kristallen svävar. När SkekTek landat i lavan mister även en av de Mystikser, som är på väg mot slottet, sitt liv på grund av länken mellan de två arterna.

Jen klarar sig och finner snart kristallkammaren där kristallen svävar över den brinnande kratern. Alla Skeksisar kommer in och SkekZok förbereder sig inför de tre solarnas krock. Snart ska Skeksisar få leva för evigt. SkekSil avbryter då han får se att både Jen och Kira lever.

SkekUng skickar ut Garthims och Jen hoppar från hyllan han står på till kristallen men tappar skärvan. SkekUng tänker plocka upp den men Fizgig kommer fram och biter SkekUng i handen. SkekUng blir vansinnig och kastar ner en livrädd Fizgig i kratern. Kira blir chockad av förlusten av sitt husdjur och får tag på skärvan.

SkekZok tar fram sin dolk och ställer sig bakom Kira medan alla andra Skeksisar omringar henne. Jen vill inte se Kira lida och ropar att han ger upp men Kira säger att han måste utföra uppdraget. Hon slänger skärvan till Jen som får tag på den och med ett vrål hugger SkekZok Kira i ryggen! Kira faller till golvet och just som Jen ser de tre solarna mötas så hugger han ner skärvan i kristallen som lyser upp starkt.

Det mörka slottet rasar och Aughra lyckas rädda Fizgig medan allt faller samman. Jen gråter över den döda Kira och in i salen kommer Mystikserna i tid för den stora konjunksionen. Alla slavar blir Podlingar igen och alla Garthims förintas och snart är salen ljus och alla Skeksisar närmar sig respektive Mystiks-halva och snart finns det rena folket igen.

Kristallen är ren och en av det rena folket säger att Jen ska hålla Kiras kropp intill sin. Hon är en del av honom så som alla andra är delar av varandra. Kira vaknar till. Och mannen tar med sig de andra och lämnar Jen, Kira, Aughra och Fizgig som härskare över ett grönt och vackert land.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmens skapare, Jim Henson, är även skaparen av Mupparna. Även Den mörka kristallen är en dockfilm. En uppföljare, Power of the Dark Crystal, är planerad för 2011.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

  • 1983 - stora priset vid Avoriaz Fantastic Film Festival für Jim Henson und Frank Oz
  • 1993 - Saturn Award för bästa fantasy-film

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]