Denebola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denebola
Observationsdata
EpokJ2000
Stjärnbild Lejonet
Rektascension 11t49m03,6s
Deklination +14°34'19,0"
Skenbar magnitud (V) 2,14
Stjärntyp
Spektraltyp A3 V
Astrometri
Avstånd 36,18
Detaljer
Luminositet 12 L
Andra beteckningar
HD 102647

Denebola (β Leo, β Leonis, Beta Leonis) är den näst ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Lejonet. Namnet är en förkortning på Dheneb Alased från arabiska språkets "lejonets svans", eftersom stjärnan motsvarar stjärnbildens tänkta svans. (Namnet 'Deneb' har ett liknande ursprung).

Denebola har spektralklass A, med en yttemperatur på 8&nbsp500 K. Den befinner sig på 36 ljusårs avstånd, och har en luminositet på cirka 12 gånger solens med en apparent magnitud på 2,14. Denebola är en Delta Scuti-variabel, vilket betyder att luminositeten varierar något under en period av några timmar.

Indicier på en stoftskiva[redigera | redigera wikitext]

Denebola utstrålar mer infraröd strålning än förväntat, vilket tyder på att det måste finnas en skiva med svalare material runt stjärnan. Eftersom vårt eget solsystem antas ha bildats från en sådan stoftskiva, är Denebola och liknande stjärnor som Vega och Beta Pictoris goda kandidater för stjärnor med exoplaneter. Stoftet runt Denebola har en temperatur på 120 K. Misslyckade försök att avbilda stoftskivan tyder på att skivan är mindre i storlek än den runt Beta Pictoris, som har avbildats ett flertal gånger.