Det spräckliga bandet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det spräckliga bandet
Författare Arthur Conan Doyle
Originaltitel The Adventure of the Speckled Band
Originalspråk Engelska
Land  Storbritannien
Genre Deckare
Utgivningsår 1892
Typ Novell
Sherlock Holmes i novellen Det spräckliga bandet, illustration av Sidney Paget.

Det spräckliga bandet (engelska: The Adventure of the Speckled Band) är en av Sir Arthur Conan Doyles 56 noveller om detektiven Sherlock Holmes. Novellen publicerades första gången i Strand Magazine i februari 1892. Doyle själv ansåg novellen vara den bästa av alla hans Holmesnoveller.[1]

Novellen är en av fyra Holmesnoveller som faller inom deckartemat "Det låsta rummet".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1883. Den unga kvinnan Helen Stoner söker upp Holmes eftersom hon fruktar att hon kommer att dö. Hon berättar att hennes syster Julia för två år sedan planerade sitt bröllop, men att hon en natt kom skrikande ur sitt rum, hennes sista ord innan hon föll död ner var "det var det spräckliga bandet". Några dagar innan sin död hade Julia berättat för Helen att hon de senaste nätterna hört en låg vissling i sitt rum. Helen planerar nu sitt bröllop och när hon igår natt hörde den vissling som förebådade systerns död, blev hon vettskrämd och det är anledningen till att hon kommit för att få hjälp. Holmes och Watson reser till egendomen Stoke Moran, där Helen bor tillsammans med sin våldsamme och hetlevrade styvar Dr Roylott, som bland annat håller en gepard och en babian som husdjur på tomten.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Novellen har filmatiserats 1923, 1931 och 1949, samt 1984 med Jeremy Brett i huvudrollen. Doyle skrev också om novellen till pjäs, vilken 1910 gick i West End i fem månader, därefter i New York och 1921 fick den åter premiär i London.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.trivia-library.com/b/sir-arthur-conan-doyle-favorite-sherlock-holmes-stories.htm