Deutz AG

Från Wikipedia
Deutz-Fahr
KHD-Logo.jpg
SäteKöln
Historik
Grundat31 mars 1864[1]
GrundareNicolaus Otto (1864)[2] och Eugen Langen (1864)
ErsätterHumboldt-Deutzmotoren
Lastbil från Magirus-Deutz.
Deutz typiska luftkylda motortyp.
Deutz F1M 414 (1939)

Deutz AG är en tysk motortillverkare med säte i Köln, tidigare nyttofordonstillverkare (lastbilar, bussar, traktorer). Företaget har genom åren använt flera olika namn på sina produkter: KHD för Klöckner-Humboldt-Deutz AG och Magirus-Deutz. Företaget är känt för sina luftkylda dieselmotorer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Otto och Langen bildar Deutz[redigera | redigera wikitext]

Deutz är en av världens äldsta motortillverkare och grundades 1864 av motorpionjären Nikolaus Otto och Eugen Langen som N. A. Otto & Cie. 1869 flyttade man ut från Köln till förorten Deutz för att få tillräckligt med fabriksyta. 1872 togs namnet Gasmotoren-Fabrik Deutz AG. Företagets hade vid den här tiden medarbetare som Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach. 1876 började man tillverka Nikolaus Ottos fyrtaktsmotorer - den så kallade ottomotorn.

Fusioner till Klöckner-Humboldt-Deutz[redigera | redigera wikitext]

1930 slogs Deutz samman med Humboldt AG och bildade Humboldt-Deutz. 1936 tog man över Magirus varpå lastbilar under namnet Magirus-Deutz började tillverkas. Företagen kompletterade varandra där Deutz stod för motorer och Magirus för fordonstillverkningen. 1938 bildade man ett samarbete med Klöckner varpå Klöckner-Humboldt-Deutz AG (KHD) bildades.

Under kriget ställdes fabrikerna om till krigsproduktion. Fabrikerna förstördes av allierade bombräder. Efter kriget byggdes verksamheten upp igen och lastbilar började åter säljas under namnet Magirus-Deutz. Företaget avancerade till att bli en av de största nyttofordonstillverkarna i Västtyskland.

I slutet av 1960-talet blev tiderna sämre för den tyska fordonsindustrin och många märken försvann genom uppköp. KHD valde att leta efter en samarbetspartner till Magirus-Deutz. Man inledde först ett samarbete som kallades De fyras klubb med Volvo, DAF och Saviem. KHD bildade sedan tillsammans med Fiat Iveco som Magirus-Deutz blev en del av. Fiat ägde en majoritet av aktierna. KHD:s satsningar på motortillverkningen gjorde att man sålde av hela sitt aktieinnehav i Iveco varpå Magirus-Deutz försvann som lastbilsmärke.

Dagens Deutz AG[redigera | redigera wikitext]

Idag koncentrerar sig Deutz helt på motortillverkning. 1995 tog man åter namnet Deutz (Deutz-Fahr) och sålde samtidigt av tillverkningen av jordbruksfordon till SAME-gruppen. 2003 ingicks ett samarbete med SAME Deutz-Fahr. Deutz har under senare[när?] haft finansiella problem och har därför lanserat olika åtgärdspaket för att åter bli ett lönsamt företag.[källa behövs]

Från 2012 var AB Volvo största enskilda aktieägare med ett innehav av 25,0 %.[källa behövs] 7 juli 2017 sålde AB Volvo hela sitt innehav om 30,2 miljoner aktier i Deutz.[3]

Tillverkningsorter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]