Dezhou

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dezhou
kinesiska : 德州市?
pinyin: Dézhōu shì
Dezhou6.jpg
Typ av område:
Provinsnivå 
 Prefekturnivå 
  Häradsnivå 
   Sockennivå

 Stad på prefekturnivå
Provins Shandong
(prefekturer i Shandong)
Areal 10 356 km2
Folkmängd* 5 293 674 (2000)
Befolkningstäthet 511,2 inv./km2
Dezhous läge i Shandong, Kina.
Dezhous läge i Shandong, Kina.
*Källa för folkmängd: http://www.geohive.com/cntry/subs/cn-37.aspx

Dezhou, tidigare transkriberat Techow på den gamla kinesiska postkartan, är en stad i nordvästra Shandong i nordöstra Kina, belägen öster om floden Wei vid gränsen till provinsen Hebei. Invånarantal är 360 981 (2002).

Historia och näringar[redigera | redigera wikitext]

Dezhou utgör ett centrum för transport p.g.a. sitt strategiska läge i mötet med den nordkinesiska slätten. Dezhou har ända sedan 600-talet varit ändhållplats för leveranser. Då den stora kanalen byggdes har dess inflytande ökat. Förr var staden en viktig samlingspunkt för taxering av spannmål från närliggande områden. Av tidigt datum var Dezhous bördiga slätter kornbodar och staden blev befästad. Tidigt 1900-tal ledde dock till nedgång, men genom järnvägsförbindelser återhämtade sig staden snabbt och blev ett viktigt centrum för handel med jordbruksprodukter. Den omgivande landsbygden är i dag känt för sina päron och vattenmeloner. Den nutida staden är ett centrum för små och medelstora företag med verksamhet inom jordbruk, men också inom textilindustri. Industrin omfattar sedan slutet av 1800-talet även maskinteknisk industri, då staden producerade gevär och ammunition för den nordoceaniska armén. Staden är rik på kolfyndigheter och p.g.a. detta en ledande exportör av el i provinsen. Vidare, vid sidan av järnvägar, har motorvägar byggts. Stadens nuvarande gräns fastställdes av Mingdynastin (1368–1644).

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Prefekturen Dezhou är indelat i tre stadsdistrikt, som innefattar de egentliga stadskärnan, samt två städer på häradsnivå och åtta härad, som utgör prefekturens lantliga delar:

Dezhou-mcp.png