Diamantklarhet

Från Wikipedia

Diamantklarhet är ett mått för kvaliteten av diamanter.

Diamantklarhet i Sverige och USA menas med hur mycket inneslutna mineral, sprickor och tillväxtfenomen påverkar klarheten inuti och utanpå en sten. I andra länder kan det vara olika, i till exempel Tyskland så menar man endast klarheten inuti stenen. De olika sakerna som påverkar klarheten kan sammanfattas med ordet ”inneslutningar” eller ”inclusions” på engelska.

Diamantklarhet graderas på olika sätt:

  • Internally Flawless är en klarhetsgrad för diamanter och betyder att diamanten är fri från inneslutningar sett av en erfaren graderare under 10 gångers förstoring.

Gradering av klarhet[redigera | redigera wikitext]

GIA:s diamantgraderingsskala är indelad i sex kategorier och elva grader.[1][2][3] Kategorierna och klarhetsgraderna är följande:[4]

  • Flawless (FL) diamanter har inga inneslutningar eller fläckar som är synliga vid 10x förstoring.[5]
  • Internt felfria (IF) diamanter har inga inneslutningar som är synliga vid 10 gångers förstoring, endast små fläckar på diamantens yta.[6]
  • Very Very Slightly Inclusions (VVS) diamanter har små inneslutningar som är svåra för en erfaren sorterare att se under 10x förstoring.[7] VVS-kategorin är uppdelad i två kategorier; VVS1 betecknar en högre grad av klarhet än VVS2. Punktspetsar och nålar bestämmer graden på VVS.
  • Diamanter i kategorin Very slightly included (VS) har mindre inneslutningar som är svåra för en utbildad sorterare att se vid 10x förstoring.[8] VS-kategorin är uppdelad i två kategorier; VS1 anger en högre klarhetsgrad än VS2. Vanligtvis är VS diamanters inneslutningar osynliga utan förstoring, men i sällsynta fall kan vissa VS2 inneslutningar fortfarande vara synliga. Ett exempel är en stor smaragdslipad diamant som har en liten inneslutning i bordets vinkel.
  • Kategori (SI) Slightly Included diamanter har märkbara inneslutningar som lätt eller mycket lätt kan ses av en erfaren tekniker under 10x förstoring.[9] SI-kategorin är uppdelad i två kategorier; SI1 anger en högre grad av klarhet än SI2. De kan eller behöver inte vara synliga med blotta ögat.[10]
  • Inkluderade diamanter i kategori (I) har uppenbara inneslutningar som är klart synliga för en erfaren sorterare vid 10x förstoring.

Noter[redigera | redigera wikitext]