Dirk Pitt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dirk Pitt är en actionhjälte skapad av Clive Cussler. Dirk och hans vapendragare som också är hans bästa vän, Albert Giordino, är anställda som vrak- och skattsökare på den statliga organisationen NUMA.

Dirk Pitt har beskrivits som en kombination av James Bond och Jacques Cousteau med inslag av Humphrey Bogart.[Av vem??]

På de äventyr Dirk Pitt och Albert Giordino är med om råkar de alltid ut för problem med skjutglada legosoldater och mäktiga personer som är på jakt efter dem, eller som försöker hindra dem från att hitta det de söker. När det hettar till försvarar de sig med det som finns till hands och det brukar betyda allt från närstrid med knytnävarna till vilda jakter med både veteranbilar, båtar, flygplan och andra fordon som finns i deras närhet.

Dirk och Al har en osedvanlig tur. De tar sig ur situationer där oddsen att överleva är små. De använder dock situationen till sin fördel, då skurkarna tror att de är döda och fortsätter med planerna som planerat, utan att veta att Dirk och Al kommer att förstöra allt. Denna duo har hittat många skatter, skepp samt andra föremål av stort historisk värde. Dirk ogillar att döda, men han har tagit en del liv då hans eget varit i fara.

Från de flesta äventyren han är med om kommer han hem med en trofé av något slag det kan vara veteranbilar, flygplan eller andra föremål som har varit betydelsefulla i äventyren på ett eller annat vis.

Då han inte jobbar åt NUMA ägnar han åt sin hobby att samla på veteranbilar och restaurera dem. Han bor i en gammal hangar som ser rivningsfärdig ut på utsidan men är full av olika fordon. I hans samling finns det bland annat ett Fokker flygplan med tre motorer, många veteranbilar samt en gammal Pullmanvagn. Dirk har ett mångårigt av- och till förhållande med kongressledamoten Loren Smith och har varit väldigt nära att gifta sig med henne, men de insåg båda två att de är gifta med sina arbeten. I slutet av boken "Nemos arv" får han veta att han har två fullvuxna barn, Summer och Dirk Pitt, och båda har ärvt sin fars kärlek till havet.

I böckerna om Dirk Pitt dyker alltid Clive Cussler själv upp i en liten biroll; det kan vara som servitör på ett kafé, som en rik man på världsomsegling i en katamaran, skattletare i öknen eller konkurrent i ett veteranbilslopp. Cussler ger Dirk och hans vänner några tips och råd på vägen men när de tänker efter på vad personen hette har de glömt bort det.