Diskussion:Blodgrupp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Varför kan inte blodgrupp 0 få barn med blodgrupp AB????

Det är egentligen ett genetiskt problem. Könscellerna innehåller anitingen A, B eller ingen allel alls på det locus (plats) på kromosomen som blodgruppen har. Att man har blodtyp AB är ett resultat av att man har fått en A-allel och en B-allel av sina föräldrar, och därför har olika alleler på sina kromosompar. Dvs. En förälder med blodgrupp 0 kan aldrig ge en allel, eftersom den inte har någon själv, och kan därför bara få barn med blodgrupp A, B eller 0 beroende på den andra föräldern. På samma sätt kan en förälder med blodgrupp AB inte få ett barn med blodgrupp 0, eftersom en allel alltid nedärvs till barnet. Axelv 8 februari 2006 kl.09.06 (CET)

Mitt utdrag fån blodgivningen nämner blodtyperna D, Du, C, c, E, e, s, K, Kya, Jka samt Jkb. Någon som har mer information om dessa? Axelv 8 februari 2006 kl.08.58 (CET)

Det finns 27 andra blodtypssystem som beskriver andra förekomst ellersaknad av andra antigener. De existerar alltså vid sidan av ABO antigenerna så man kan alltså vara AB Rh+ samtidigt som man kan ha K+ etc.

Info från engelska artikeln:

  • Diego + är vanligast bland Östasiater och amerikanska urbefolkningen.
  • MNS systemet ger M, N och MN. Det används vid moderskap- eller faderskapstester. gives blood types of M, N, and MN. It has use in tests of maternity or paternity.
  • Duffy - ger delvis immunitet mot malaria och återfinns i afrikanska befolkningar.

Andra system är bland annat Lutheran, Colton, Kell, Kidd, Lewis, Landsteiner-Wiener, P, Yt or Cartwright, XG, Scianna, Dombrock, Chido/Rodgers, Kx, Gerbich, Cromer, Knops, Indian, Ok, Raph, and JMH. Mason 8 februari 2006 kl.09.18 (CET)

I Västerbotten lär ju också finnas ett antal människor med blodgruppen "lilla p". /Västerbottning

O eller noll?[redigera | redigera wikitext]

Enligt såväl NE som tillfrågade medicinare är det nu bokstaven O som gäller för blodgruppen, efter tyska "ohne Antigen". Nollan verkar ha varit ett missförstånd, som endast (enl. uppgift) skall ha använts i Sverige - fast det motsägs av att tyskarna själva verkligen använder ABNoll som samlingsnamn: http://de.wikipedia.org/wiki/Blutgruppe#AB0-System

Vad gäller? Hexmaster 8 december 2006 kl.09.32 (CET)

I Sverige och större delen av världen gäller noll, dock är det riktigt att bokstaven O förekommer i vissa länder (USA, Frankrike bl.a). Det är noga reglerat hur man skriver ut blodgrupperna. T.ex. får du aldrig skriva "Patienten har O Rh+" på ett provsvar utan det måste isåfall stå "Patienten har 0 Rh pos". Att det i Sverige är noll beror på att det är vare sig A eller B. Antropos 17 juni 2009 kl. 13.05 (CEST)

Varför plural i rubriken?[redigera | redigera wikitext]

Finns det någon anledning att artikeln inte ska stå under blodgrupp? --Salsero 30 maj 2006 kl.11.33 (CEST)

Kommer inte på någon. Föreslår ändring! --Remontoire 6 augusti 2008 kl. 13.30 (CEST)
Artiklar ska alltid namnges i singular, per Wikipedia:Namngivning. Jag flyttar sidan. xenus 6 augusti 2008 kl. 13.32 (CEST)

Japansk populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Lägg inte in tomma mellanrubriker (för andra gången nu). /Pieter Kuiper 7 augusti 2008 kl. 09.52 (CEST)

Ta inte bort för artikeln relevant information. Om du anser att den japanska blodgruppsteorin är irrelevant för Wikipedia så börja då med att radera angivandet av blodgrupper ur de artiklar om japansk populärkultur som innehåller det. /Dewil 1 september 2008 kl. 12.12 (CEST)
Det jag hade tagit bort var tomma rubriker. Det jag tar bort nu är att stubavsnittet bör utökas. Av samma skäl som artiklarna om stjärnbilderna har blivit rensade från astrologiska betraktelser, bör det inte introduceras utläggningar om japanska vidskepelser i en artikel om blodgrupper. /Pieter Kuiper 1 september 2008 kl. 13.24 (CEST)

Helblod vs Erytrocyter/Plasma[redigera | redigera wikitext]

Behövs det ett förtydligande om hur blodgrupperingen används? En person med 0-blod kan ju inte ge en Person med AB-blod rakt upp och ner. Det är ju bara erytrocyterna som kan ges, medans blodplasma från en med 0-blod angriper AB-blodet. Samtidigt kan ju en med AB-blod ge blodplasma till en som har 0-blod. Jag hade skrivit in det om jag bara visste hur jag skall få till formuleringen så det smälter in i den löpande texten. Antropos 17 juni 2009 kl. 13.15 (CEST)

Lägg gärna till relevant information även om det inte blir perfekta formuleringar, någon kan alltid fixa dem i efterhand. Om du har referenser är det ännu bättre! Tocant 17 juni 2009 kl. 15.11 (CEST)

Lade till förtydligande kring hur blod av grupp 0 samverkar med blod av grupp AB med uppbackning från kurslitteratur i ämnet. I många fall använder man kanske enbart erytrocyter, det tror jag personligen beror på hur mycket blod som skall ges. I min källa nämns det att det i de flesta fall inte är något problem på grund av utspädning av donatorblod. Christhebalrog (diskussion) 29 december 2014 kl. 02.29 (CET)