Diskussion:Erik XIV

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Varifrån kommer uppgiften att Karin Månsdotters släktingar adlades Månesköld? Det har jag inte hört förut, och det låter mycket märkligt med tanke på att det redan fanns en levande svensk adlig ätt som hette Månesköld, på riddarhuset kallad Månesköld af Seglinge för att skilja den från Månesköld af Norge. Den fjättrade ankan 10 maj 2003 kl.00.00 (CEST)

Intressant, måste utforskas. Vid tiden för Karins (påstådda) adlande 1568 fanns ju i och för sig inget riddarhus i Sverige. Vid sökning på nätet hittar jag både af Norge och av Seglinge som du nämnde. Sedan ett gäng mer eller mindre seriösa sidor som nämner att hon adlades och fick drottningssigill.

En del säger också att hennes släkt adlades. Men någon källuppgift har jag inte hittat.

Dan Koehl 10 maj 2003 kl.02.14 (CEST)

Månesköld var en ordlek mellan "Karin Månsdotter" och " Magnus Minnisköld". Erik var mycket stolt om sina Folkunga -rötter.

SOBK

Källa, tack! Den fjättrade ankan 1 november 2005 kl.21.11 (CET)
Karin Månsdotter adlades och fick förläningen av Liuksiala kungsgård i Satakunda i Finnland, släkten lever kvar undr släktnamnet Måne än idag, men är inte adliga.--Kajakkille 17 juli 2007 kl. 01.24 (CEST)

Psalmerna?[redigera | redigera wikitext]

Har lite svårt att identifiera vilka psalmer som åsyftas när endast psalmnummer anges och inte vilken psalmbok som refereras till.

--81.226.70.203 28 december 2005 kl.15.17 (CET) = --Damast 28 december 2005 kl.15.20 (CET)

Stavning och Grammatik?[redigera | redigera wikitext]

Jag måste säga att den grammatiska meningsuppbyggnaden i den här texten är bitvis rent vidrig!

"Eriks erövringar korsade Johans planer på landvinningar i samma trakter, så nära belägna hans hertigdöme, planer, som Erik före sin tronbestigning understött."

och

"Erik misstänkte, att han ådragit sig den med Johan besläktade högadelns hat. Hans ruvande oro, underhållen av Jöran Persson, som planmässigt sökte förödmjuka högadeln, gav sig luft i hans beteende mot en medlem av landets yppersta släkt, Nils Sture, en ädling, i vilken han trodde sig se den i stjärnorna antydde ljushårige man, som skulle stöta honom från tronen."

Är bara två exempel av många. Kommateringen är helt förskräcklig och många meningar skulle kunna delas upp i två eller tre mindre meningar för att både framhäva faktan och öka läsarvänligheten. Jag tror att många blir avskräckta av de otroligt intrikata meningarna som förekommer här och om någon kunde åta sig att snygga till lite tror jag att det skulle göra en stor skillnad för texten. --80.217.181.207 (diskussion) 8 maj 2006 kl.14.36 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av RaSten.)

Det fina med Wikipedia är att alla, även du, kan gå in och redigera. Så länge redigeringarna är seriösa och bidrar till högre kvalitet på uppslagsverket är de ytterst välkomna, vem som än bidragit. /RaSten 8 maj 2006 kl.14.46 (CEST)

Nya källor och nytt språk[redigera | redigera wikitext]

Alla dessa artiklar som verkar vara omskrivningar från Nordisk familjebok och har ett omöjligt språk, osammanhängande fakta och konstiga syftningar. Jag uppmanar till omskrivning den här artikeln (och alla andra familjeboksplagiat), stoppa missbruket nu!! --Kajakkille 17 juli 2007 kl. 01.24 (CEST)

Det är de misslyckade omskrivningarna och de löjliga försöken till modernisering som är problemet, inte ursprunget. Tostarpadius (diskussion) 10 november 2014 kl. 20.42 (CET)

Ärtsoppa?[redigera | redigera wikitext]

Hur var det med ärtsoppan? /Yvwv [y'vov] 12 augusti 2007 kl. 19.58 (CEST)

Tja, man känner en ingrediens i den: arsenik. Huruvida det fanns några ärter eller någon soppa är mer tveksamt, det påståendet kommer från först 40 år efter Eriks död.
andejons 12 augusti 2007 kl. 22.23 (CEST)

Irriterande länkar[redigera | redigera wikitext]

Erik XIV var fullständigt nerlusad av meningslösa års-, datum- och månadslänkar. Jag har använt "luskammen". HSE 23 augusti 2008 kl. 20.32 (CEST)

Vackra Västra Aros[redigera | redigera wikitext]

Ny anv vid namn ABBAvästerås förskte lägga till detta "Erik XIV bodde i den vackra,västmanländska staden Västerås (Westra Aros)". Tappert försök och det stämmer ju om staden i sig. Men Erik bodde aldrig där han bara fick sin grav där när bröderna inte visste vad de skulle göra med liket efter brodern de mördat. That's all that happened in West Aros, and didn't. mvh EmilEikS 4 maj 2009 kl. 13.30 (CEST)

Gammalmodig text[redigera | redigera wikitext]

Trots att många redigerare uppenbarligen jobbat en hel del med att snygga till texten, skiner ibland den gammaldags tramsiga historieskrivartonen från Nordisk Familjebok i förra seklet igenom, exempelvis i Den psykiska ohälsan tilltar:

Förgripelsen mot Nils Sture var en ren provokation mot aristokratin. Erik greps av fruktan för arvrikets bestånd – en lättförklarlig fruktan hos fursten av en uppkomlingsätt och gemensam för Gustav Vasas alla söner.

vilket bygger på en gammaldags historieskrivning där man koncentrerar sig på förmodade intentioner hos den handlande potentaten, i stället för att beskriva handlingar och dessas konsekvenser. Om man koncentrerar sig på handlingar och konsekvenser blir det lättare att belägga med citat, och sedan får man en bas för att spekulera i förmodade intentioner och orsaker. Rursus (fer tjyjven! "kreditera" så här) 11 februari 2010 kl. 09.45 (CET)

Jag kan inte se något som helst trams i det citerade. Lämpligheten i att välja sådana förklaringsmodeller kan däremot ifrågasättas. Tostarpadius (diskussion) 10 november 2014 kl. 20.40 (CET)

Kröningen[redigera | redigera wikitext]

Varför blev inlägget av den texten ogjord?Yger (diskussion) 10 november 2014 kl. 16.10 (CET)

Bra fråga, och ogjord utan ett ord till förklaring. --SergeWoodzing (diskussion) 10 november 2014 kl. 17.02 (CET)

Jag tror flera var inne och redigerade samtidigt och något märkligt hände. Såg ut som jag hade tagit bort massa text, kanske har jag klantat till det. Helt omedvetet. Men sidan är återställd hoppas jag! Elinor Rajka (diskussion) 13 november 2014 kl. 11.46 (CET)

Tack!Yger (diskussion) 13 november 2014 kl. 11.50 (CET)