Diskussion:Kommundelsnämnd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Var får man sina källor ifrån när man hävdar att närdemokratin inte förstärkts eller att antalet politiker ökat? + det där med att det endast är stadsdelspolitiker som uppfattar stadsdelsreformen som en ökad närdemokrati är oerhört subjektiv beskrivet- viket är opassande

Du gjorde rätt i att ändra texten. Jag ser att du skrivit en del om kommunpolitik, hoppas du får ordning på det hela. Det är lite spretigt idag, om det behövs kan du samla ihop informationen i några artiklar. Lycka till: Johan Jönsson 22 december 2005 kl.18.34 (CET)


Det verkar på texten som om benämningen kommundelsnämnd används i långt fler kommuner än stadsdelsnämnd gör. Borde inte artikeln ligga under kommundelsnämnd? /Fenix 19 februari 2006 kl.16.56 (CET)

Jo, det verkar rimligt. Ska ta reda på litet mer om denna organisationsform och komplettera. Kommundelsnämd är säkert den allmäna benämningen, sedan kan kanske kommuner själva använda andra beteckningar som stadsdelsnämnd, områdesnämnd etc.--Andhanq 25 april 2006 kl.00.15 (CEST)
Det är så att kommundelsnämnd är den i kommunallagen förkommande benämningen. Vissa kommuner har valt att ge nämnderna andra namn som "stadsdelsnämnd" eller "områdesnämnd". "Kommundelsnämnd" är också den klart vanligaste benämningen. Därför finns det ingen anledning att omdirigera "Kommundelsnämnd" till "Stadsdelsnämnd". Jag tar och "vänder på steken". --Andhanq 2 maj 2006 kl.19.57 (CEST)

Ansvar[redigera | redigera wikitext]

Vilka uppgifter ansvarar kommundelsnämnderna för? I Stockholms kommun har de mist ansvaret för biblioteken och kommer att mista gatorna, skolor och förskolor. Skulle vi kunna visa i en tabell ansvaret? --Per W 25 december 2006 kl. 16.19 (CET)

En länk har blivit skapad till engelska "borough". Efter genomläsning av den artikeln vet jag inte riktigt om jag tycker att det passar. Det närmaste skulle väl då var "London boroughs". Men de är, som jag förstår det, egna kommuner. En kommundelsnämnd (motsv) är ju en integrerad del av den kommun den är en del av och utses av dess fullmäktige, inte av befolkningen i den delen specifikt. Den är s a s ingen egen "entitet" eller juridisk person. Ett municipalsamhälle på sin tid vore mer lik en sådan borough.--Andhanq 18 maj 2006 kl.23.57 (CEST)
Bra gjort. --Per W 15 december 2007 kl. 17.30 (CET)

Jag börjar en tabell med kommundelsnämnderna ansvar. Fyll gärna i! --Per W 15 december 2007 kl. 17.30 (CET)

Avskaffade kommundelsnämnder[redigera | redigera wikitext]

Det vore värdefullt om rubriken "Förekomst" också kunde lista kommuner som har haft kommundelsnämnder men avskaffat dem. På rak arm kan jag komma på Bräcke (som väl var något av en pionjär med att införa kommundelsnämnder?) och Uppsala, men det finns säkert flera. //Essin 29 november 2008 kl. 20.50 (CET)