Diskussion:Malfjärilar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Enligt ITIS är malfjärilar en överfamilj inom fjärilar, vetenskapligt namn Tineoidea. Omfattar till exempel minerarmalar, dvärgmalar, spinnmalar, stävmalar och äkta malar. Höstblomma 4 januari 2009 kl. 14.05 (CET)

Rovsteken[redigera | redigera wikitext]

Det står att rovsteken är en av sveriges vanligaste fåglar. Är inte det en insekt? --magol 27 oktober 2006 kl. 10.41 (CEST)

Heter den verkligen "rovstek" och inte "rovstekel" (rovstekeln)? Om länken är korrekt så är det en stekel och i sånt fall en insekt. Jag tror också att det är larverna som är mat för rovstekeln. Jag gissar att fåglar (beroende på sort) tar både larver och vuxen mal. Hubba 1 november 2006 kl. 10.17 (CET)
En annan fråga är om artikeln handlar om en särskild art eller om familjen Tineidae? Om senare är fallet ska artikeln flyttas till pluralis. Tillsatsen "(fjäril)" behövs sen inte längre. --Nordelch 1 november 2006 kl. 10.39 (CET)
Pluralis av mal blir väl malar och kan även betyda en familj av fiskar, se Mal (fisk). Vi har malar i akvariumet hemma och dom har INTE vingar... :-) Hubba 1 november 2006 kl. 13.44 (CET)
Att rovstekeln skulle vara en fågel borde hur som helst inte stå kvar. Jag har googlat lite och det jag hittat (på engelska) är att steklar är en av många naturliga fiender till malen, men även spindlar, getingar, fåglar, tvestjärtar samt virus hör till fiendelistan. Zz99 6 december 2006 kl. 10.56 (CET)

Nattfjärilar och malar[redigera | redigera wikitext]

Både nattfjärilar och denna artikel har interwikilänkar till en:Moth och de:Nachtfalter. Är mal detsamma som nattfjäril? /Nicke L 7 mars 2008 kl. 09.18 (CET)

Nattfjärilar och malfjärilar är inte samma sak, fast båda begreppen i mitt tycke ofta används så att de "går i varandra". Denna artikel är nog avsedd att behandla malfjärilar. Försökte i alla fall strukturera upp den lite för att göra det. Höstblomma 4 januari 2009 kl. 14.50 (CET)