Diskussion:Scouting

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En märklig beskrivning av scoutprogrammets stegring[redigera | redigera wikitext]

Jag tog idag bort ett tillägg till artiken, vilket i mina ögon var slarvigt skrivet, men framförallt felaktigt och ej allmängiltigt. Inte heller uppfyllde det NPOV-kravet. Det var dessutom felaktigt placerat. Dock är en sektion om scoutprogrammet och stegringen inom detta en bra idé. Någon som känner sig manad att skriva en sådan? --Johan.holmberg@home.se 17 april 2006 kl.23.44 (CEST)

Translation[redigera | redigera wikitext]

List of notable Scouts[redigera | redigera wikitext]

Could someone help me to translate this article? Also are there any other famous Scouts?

--Evrik 31 maj 2006 kl.23.06 (CEST)

Well, you've forgotten Neil Armstrong, just to mention one. Among the Swedish scouts king Carl XVI Gustaf and the CEO of Ericsson, Carl-Henric Svanberg are notable, i guess. There are of course some more, but I don't know if they'd be recognized outside Sweden... I guess I could translate the article later on, say after my exam tomorrow. --Johan.holmberg@home.se 1 juni 2006 kl.17.09 (CEST)
  • Please do. BTW, Armstrong ws not listed because he is on the Eagle Scout page! --Evrik 4 juni 2006 kl.04.03 (CEST)

Museums and Memorials[redigera | redigera wikitext]

Hello Again –

There are two more articles on the English language version if anyone wants to contribute content or translate to their own language.


Yours in Scouting,

evrik 20:55, 13 июля 2006 (UTC)

Scoutlagen[redigera | redigera wikitext]

Jag ändrade tillbaka första punkten till den gamla lydelsen, då rubriken säger att det är lagen från 1970 som listas. Kommentaren under scoutlagen visar i min mening tydligt på den föreslagna nya lydelsen.

Wilhelm Tunemyr, wilhelm.tunemyr@gmail.com 2006-08-02, 12:38

Men varför kan man inte få se lagen? Sökte både artikeln "scoutlag" och försökte med länken i artikeln men blev båda gångerna automatiskt omdirigerad till artikeln "scouting"...

Scoutdräkten[redigera | redigera wikitext]

Är inte scoutdräkten för SSR:s medlemmar ändrad nu? någon som är insatt i detta kanske ska ändra här på sidan. eustrom 19 december 2006 kl. 12.11 (CET)

Nix, det är en bra bit kvar innan det arbetet är klart. --Johan.holmberg@home.se 19 december 2006 kl. 18.59 (CET)
Med tanke på att alla nu kan beställa den nya scoutskjortan skulle jag vilja påstå att arbetet är klart och kan beskrivas i artikeln. Någon som håller med?
MVH
Grizzly 21 maj 2007 kl. 10.25 (CEST)
Det som avbröt processen med att ta fram de nya skjortorna var att SMU:s riksårsmöte i fjol sade nej till förslaget. Årets årsmöte sade i helgen som gick ja till det, och därmed torde det hela väl vara i hamn, kan jag tänka. Det är också helt rätt att den nya kollektionen har gått att förbeställa en tid. /dcastor 21 maj 2007 kl. 10.45 (CEST)

Scoutnära rörelser[redigera | redigera wikitext]

Lägger tillbaka informationen och icke medlemsförbunds scoutdräkter under egen rubrik. Syftet med sidan måste väl ändå vara att hitta, inte dölja, information. Om jag såg någon i grön skjorta och orange halsduk skulle jag leta i scoutartikeln om vilket förbund personen tillhör. --148.2.192.140 (diskussion) 16 maj 2007 kl. 11.46 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av [[Användare:dcastor|dcastor]].)

Jag tycker att det är tveksamt att nämna andra organisationer än scouterna i den här artikeln, annat än som referens i listan över scoutförbund där det är lämpligt att som nu ange att det finns andra organisationer med snarlik verksamhet. Att skriva om andra organisationers klädkod etc. skapar och bygger lätt på missförstånd. Man kan förstås beskriva Landskrona BOIS i artikeln om Malmö FF eftersom de också är en skånsk fotbollsförening, men det är inte rimligt. Lika lite anser jag det rimligt att beskriva andra organisationer än scouterna i en artikel om scouting. /dcastor 16 maj 2007 kl. 13.23 (CEST)
Dessa föreningear ser ut som scouter, beter sig i de flesta avseenden som scouter och betraktas i allmänhetens ögon som scouter. Eftersom de bär scoutdräkt är det rimligt att de finns med under scoutdräkt. Alternativt bör man ta bort både detta och deras namn och övriga referenser och bara säga att det finns andra föreningar som låtsas vara scouter utan att ha något med riktiga scouter att göra, men det verkar lite struntförnämt och småaktigt, ungefär som att säga att man inte spelar fotboll om man inte är med i seriespelet. Scoutdräkt är väl förresten ännu inte varumärkesskyddad, så än så länge är det faktiskt inte kriminellt för dem att använda skjorta och halsduk. Eftersom det gör det är det väl bra om den nyfikne kan se vilka de är på wikipedia.

--148.2.192.140 (diskussion) 16 maj 2007 kl. 14:35 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Jag håller med föregående talare. Som artikeln är i skrivande stund visas de tydligt att de andra föreningar inte faller inom den egentliga/juridiska/korrekta/rätta definitionen av "scout". Dessutom tycker jag att det är bättre att ha lite för mycket information här på Wikipedia än för lite. Det är det jag tycker är tjusningen med W, man hittar information som är intressant att läsa även om den kanske inte skulle funnits med i ett vanligt lexikon. Eller kanske just därför. Så låt informationen om de andra scoutliknande förbunden stå kvar.
Grizzly 17 maj 2007 kl. 10.09 (CEST)
Som FA-Scout kan jag bara hålla med. Intressant med Royal Rangers m.fl. Tubaist 17 maj 2007 kl. 10.17 (CEST)
Det verkar som att jag är i minoritet här, men vill lite grand kommentera argumentationen ovan. För det första är det just argumentet att de "betraktas i allmänhetens ögon som scouter" som gör det viktigt för en encyklopedi att vara extra tydlig. Vår uppgift är inte att bekräfta missuppfattningar utan att sprida kunskap. För det andra tycker jag inte alls att informationen inte hör hemma på Wikipedia, bara att den hör hemma i respektive organisations egen artikel. För det tredje tycker jag absolut inte att man, bara för att man i övrigt inte behandlar organisationerna i artikeln, skall ta bort referensen till dem som gör det möjligt för den intresserade att via länkar läsa om såväl skjortor som storläger, struktur och organisation. /dcastor 17 maj 2007 kl. 11.59 (CEST)


Motivering av återställning[redigera | redigera wikitext]

Min motivering till återställningen av artikeln (återställningen) är att informationen är intressant och inte bör undanhållas allmänheten. Dessutom är informationen svår att hitta i andra källor och genom att ha med informationen på Wikipedia ökar tydligheten för hur det egentligen ligger till. MVH Grizzly 10 augusti 2007 kl. 19.08 (CEST)

Bra gjort! /NatoX 15 september 2007 kl. 11.58 (CEST)
Tack! Kul att arbetet uppskattas!
MVH Grizzly 16 september 2007 kl. 17.59 (CEST)

Bäverscouter[redigera | redigera wikitext]

Har SSF officiellt antagit bäverscouter? Jag kursiverar texten så länge!

Religon[redigera | redigera wikitext]

Är scoutingarna en kristen organistion?Wolfmann 2 augusti 2009 kl. 17.15 (CEST)

I så fall borde de skrivas mer om de. Blir konstigt de står knappt något om det i text helt plötsligt i kritiker delen står det att i visa länder får inte de som inte tro vara med. Om det är så måste scoterna i dessa länder ha tagit ställning i tros frågan och valt en religion.Wolfmann 2 augusti 2009 kl. 17.26 (CEST)

Scoutorganisationen var, och i vissa delar är, en kristen organisation. Det är dock stora skillnader mellan de olika delarna i scoutrörelsen. Om vi inskränker oss till att granska svensk scouting finns två förbund med mer kristen anknytning, SMU och KFUK-KFUM. NSF är inte specifikt inkriktad på religion utan mot nykterhet då förbundet är en del av IOGT-rörelsen. SSF slutligen är också oreligiöst även om medlemmar enligt stadgarna ska "fostras enligt en kristen livssyn", vilket inte är detsamma som kristen tro. Likaså sjunger man av tradition "för gud, för kung och fosterland" i scoutsången. Det finns dock tecken på att även dessa saker kommer att försvinna. Till exempel har det varit tal om att införa en ny scoutsång och första punkten i scoutlagen, "En scout visar vördnad för gud och hans ord", är utbytt till "En scout söker sin tro och respekterar andras".
Jag hoppas du blev lite klokare efter informationen ovan, fråga annars. :-)
//Scouten 2 augusti 2009 kl. 22.51 (CEST)


Jag förstår det är inget måste utan att vissa avdelningar har det så.Då förstår jag varför det inte står om det på huvudsidan.De är mer logiskt att skriva om det i dom enskilda avdelningarna sida.Wolfmann 3 augusti 2009 kl. 09.07 (CEST)

Moralism[redigera | redigera wikitext]

Visst att Baden-Powells syn på moral kan vara viktig beskriva i artikeln, men att ta ställning för den, som i meningen "Baden-Powell var vice ordförande för KFUM i London och hade noterat många unga pojkar som led av fysiskt och moraliskt förfall, sysselsatta med rökning och vadhållning", tycker jag inte är passande för Wikipedia. 62.220.182.157 16 november 2011 kl. 17.16 (CET)

Instämmer och justerar. /Dcastor 16 november 2011 kl. 17.38 (CET)